Εκτέλεση
Για τέλειο μοσχάρι κοκκινιστό με ρύζι, αφήνουμε το μοσχαράκι για 35΄-40΄ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου σε δοντάκια.
Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες γύρω γύρω από το μοσχάρι και μπήγουμε τα δοντάκια σκόρδου.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα, ίσα που να χωράει το κρέας.
Ροδίζουμε καλά το μοσχαράκι απ’ όλες τις πλευρές για περίπου 10΄.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας.
Σβήνουμε με το κρασί και ντεγκλασάρουμε την κατσαρόλα τρίβοντας τη βάση της.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ντομάτες, θυμάρι, ζωμό, κρασί, κυδώνι, ζάχαρη.
Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε για 2 ώρες, έως ότου μαλακώσει το κρέας.
Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
Όταν βράσει καλά το κρέας, το βγάζουμε σε πιατέλα.
Το σκεπάζουμε να διατηρηθεί ζεστό.
Βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να γλασάρει, να δέσει για λίγα λεπτά. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για τέλεια μαγειρέματα στην κατσαρόλα, με τρυφερό κρέας και τέλεια δεμένη σάλτσα.
Κόβουμε σε φέτες το κρέας σε πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Σερβίρουμε το κοκκινιστό μοσχάρι με ρύζι, πουρέ ή πατάτες.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ένα ισορροπημένο γεύμα καθώς μας προσφέρονται όλα τα μικροστοιχεία της δίαιτας, πρωτεΐνες υδατάνθρακες και λιπαρά. Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (εξαιρετικής βιολογικής αξίας) καθώς και σιδήρου. Σκόρδο, θυμάρι, ελαιόλαδο, ντομάτα, εκτός από την υπέροχη γεύση που προσφέρουν στο πιάτο, μας δίνουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του οργανισμού μας. Συνοδέψτε το με μια σαλάτα και θα έχετε μια εξαιρετική επιλογή για όλη την οικογένεια.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να φτιάξετε τέλειο σπυρωτό ρύζι πιλάφι, αλλά και τέλειο βελούδινο πουρέ.
Αν μαγειρεύετε συχνά το μοσχαράκι, δείτε εδώ αναλυτικά ποιό κομμάτι από το μοσχάρι είναι το ιδανικό για κάθε συνταγή.