• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 40 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 2 μπούτια κόκορα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50 ml πετιμέζι
  • 120 ml κρασί
  • 300 γραμ. τραχανά ξινό
  • 100 γραμ. λιαστές ντομάτες
  • 2 – 3 κόκκους μπαχάρι
  • 150 γραμ. τοματοπολτό
  • 120 γραμ. σκληρό τυρί Δανίας
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κόκορας με ξινό τραχανά, λιαστές ντομάτες και πετιμέζι

    Ο κόκορας με ξινό τραχανά, λιαστές ντομάτες και πετιμέζι,

    είναι μία συνταγή που μας έρχεται από την Τρίπολη.  Η φρεσκάδα των υλικών είναι το μυστικο που δίνει σε αυτό το φαγητό γεμάτη γεύση. Ο κόκορας είναι ένα πουλερικό νόστιμο, ιδιαίτερα αν είναι σπιτικός. Η γεύση του απογειώνεται με το πετιμέζι, τις λιαστές ντομάτες και τον ξινό τραχανά.

    • Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τον κόκορα.
    • Ταμπονάρουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί μέχρι να μην έχει καθόλου υγρασία.
    • Τον κόβουμε σε μεγάλες μερίδες.
    • Τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνα μιά γάστρα με καπάκι, προσθέτουμε το ελαιολαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
    • Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και σοτάρουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα.
    • Μόλις τα κομμάτια του κόκορα ροδίσουν καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για ακόμη 2′.
    • Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε και το πετιμέζι.
    • Βράζουμε για 2′ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
    • Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε και τη ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
    • Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύφθούν τα υλικά μας, σκεπάζουμε την γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 180 – 200ºC για περίπου 1 ώρα και 30′ μέχρι να μαλακώσει.
    • Αφού μαλακώσει, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, αφαιρούμε τον κόκορα και βάζουμε ξανά τη γάστρα στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά.
    • Προσθέτουμε τον τραχανά και μαγειρεύουμε για 15′ ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει,  για να μήν μας κολλήσει.
    • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.
    • Όταν μαγειρευτεί και ο τραχανάς σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και απο πάνω προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα.
    • Στο τέλος γαρνίρουμε με το σκληρό τυρί Δανίας.

    Ευχαριστούμε το Chef Παναγιώτη Καρύγιαννη από το εστιατόριο 22100 στην Τρίπολη, για αυτή την πεντανόστιμη συνταγή.

    Αξίζει να δοκιμάσετε και αυτή τη φανταστική συνταγή με τραχανά.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται