Εκτέλεση
Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τον κόκορα.
Ταμπονάρουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί μέχρι να μην έχει καθόλου υγρασία.
Τον κόβουμε σε μεγάλες μερίδες.
Τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνα μια γάστρα με καπάκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και σοτάρουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα.
Μόλις τα κομμάτια του κόκορα ροδίσουν καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για ακόμη 2′.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε και το πετιμέζι.
Βράζουμε για 2′ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε και τη ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύφθούν τα υλικά μας, σκεπάζουμε την γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 180 – 200ºC για περίπου 1 ώρα και 30′ μέχρι να μαλακώσει.
Αφού μαλακώσει, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, αφαιρούμε τον κόκορα και βάζουμε ξανά τη γάστρα στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τον τραχανά και μαγειρεύουμε για 15′ ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει, για να μήν μας κολλήσει.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.
Όταν μαγειρευτεί και ο τραχανάς σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και από πάνω προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα.
Στο τέλος γαρνίρουμε με το σκληρό τυρί Δανίας.
Ευχαριστούμε το Chef Παναγιώτη Καρύγιαννη από το εστιατόριο 22100 στην Τρίπολη, για αυτή την πεντανόστιμη συνταγή.