Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Υλικά

  • 450 γρ. αλευρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γ. κοφτο αλατι
  • 30 γρ. ελαιολαδο
  • 200 γρ. νερο χλιαρο
  • 1 μαγια ενα κυβο

Εκτελεση

Ενεργοποιουμε την μαγια.

Η ζυμη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το ελαιόλαδο.

Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.

Προσθέτουμε τέλος την ενεργοποιημένη μαγιά.

Ζυμώνουμε με τον γάντζο ζυμώματος για 2΄ στη χαμηλή ταχύτητα και αυξάνουμε την ένταση του μίξερ ζυμώνοντας για 5΄ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.

Οταν  μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσει ο κάδος του μίξερ την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια.

Είναι μαλακή και εύπλαστη.

Μαζεύουμε τις ενώσεις προς τα κάτω και την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ.

Την σκεπάζουμε καλά αεροστεγώς   και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μακριά από ρεύμα για 1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όλη η διαδικασία ζυμώματος  μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ με τα χέρια, ζυμώνοντας  στην αρχή σε ένα μεγάλο μπολ και μετά στον πάγκο, για 5-7΄ μέχρι να γίνει λεία απαλή κι εύπλαστη.

Την ξεκουράζουμε κανονικά  μέχρι να διπλασιαστεί.

Βάζουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο ανοιχτό.

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα βαθύ ανοιχτό πιάτο και τα ανακατεύουμε.

Μόλις  διπλασιαστεί και φουσκώσει,  με ελαφρώς λαδωμένα χέρια, τη βγάζουνε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει τελείως.

Την κάνουμε  ρόλο σαν μπαστούνι χοντρό και την χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια.

Πλάθουμε φυτίλι μακρύ και χοντρό περίπου λιγότερο από 1,5 εκατοστό.

Τυλίγουμε σε  στρογγυλό κι ελαφρά πιέζουμε την ένωση να κολλήσει.

Ρολάρουμε  με τα δάχτυλα στο σημείο ένωσης ώστε να μην ανοίξει.

Βουτάμε ένα ένα  στο νερό και αμέσως μετά στο σουσάμι κι από τις δυο πλευρές.

Το ακουμπάμε σε ταψι στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

Αφού τελειώσουμε όλα , τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε 15΄ να σταθούν μακριά από ρεύματα και κρύο αέρα.

Προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα.

Τοποθετούμε τα δυο ταψια και ψήνουμε για 15 με 20΄ μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ολόγυρα.

Απολαύστε τα  ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Διατηρούνται και στην κατάψυξη. Δες παρακάτω τη διαδικασία.

 

https://www.argiro.gr/recipe/koulouria-thessalonikis/