Τα αυθεντικά αρμένικα λαχματζουν γίνονται με ψιλοκομμένο κρέας ή κιμά, λαχανικά και βότανα. Στην χορτοφαγική εκδοχή τους όμως γίνονται με μανιτάρια και...

Τα αυθεντικά αρμένικα λαχματζουν γίνονται με ψιλοκομμένο κρέας ή κιμά, λαχανικά και βότανα. Στην χορτοφαγική εκδοχή τους όμως γίνονται με μανιτάρια και καρύδια για να έχουν πλούσια γεύση και υφή όπως τα αυθεντικά.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
1
  • Για το λαχματζούν
  • 300 γραµ. ασπρομανίταρα φρέσκα
  • ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σ.κ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 2 κ.σ. αλεσμένο αμύγδαλο
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένο καρύδι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ψητή πιπεριά
  • 2 κ.σ. χούμους
  • 1 λεμονι
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 τορτίγιες
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο μπούκοβο
  • Λίγο μαϊντανό η φρ κόλιανδρο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το vegan λαχματζουν

    Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια στο μπλέντερ. Προσοχή να μην λιώσουν!

    Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο τηγάνι. Αφού κάψει καλά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τα μανιτάρια.

    Δεν ανακατεύουμε τα μανιτάρια, τα αφήνουμε να ψηθούν και να στεγνώσουν.

    Αφήνουμε για 5’ τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να ροδίσουν.

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2-3’ να μαραθεί το κρεμμύδι να γίνει διάφανο

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1’, τρίβοντας τον πελτέ στη βάση του τηγανιού.

    Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και προσθέτουμε τα καρύδια ψιλοκομμένα.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφού στεγνώσει η γέμιση μανιταριών την αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει 

    Απλώνουμε μια πίτα τορτίγια σε ένα ταψί.

    Πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο.

    Με ένα κουτάλι απλώνουμε λεπτή στρώση γέμιση μανιταριών.

    Πασπαλίζουμε μαϊντανό και ψιλοκομμένη πιπεριά.

    Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 10’

    Για το σερβίρισμα

    Σερβίρουμε τα λαχματζούν με χούμους και τέταρτα λεμονιού.

    Γαρνίρουμε με πάπρικα και λίγο μαϊντανό.

    Διπλώνουμε το λαχματζουν στη μέση και τα απολαμβάνουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

    Μυστικό

    Τα μανιτάρια  πρέπει να είναι ψιλοκομμένα και όχι πολτοποιημένα.

    Η γέμιση μανιταριών πρέπει να στεγνώσει πολύ καλά στο τηγάνι.

    Η γέμιση πρέπει να μπει σε πολύ λεπτή στρώση πάνω στην πίτα.

    Τα λαχματζουν σερβίρονται με λεμόνι.

    Αν αγαπάτε τραγανά τα λαχματζουν ψήστε για λίγα επιπλέον λεπτά.

    Αν προτιμάτε μαλακά λαχματζουν, αφού τα βγάλετε από τον φούρνο, σκεπάστε τα με πετσέτα για λίγο να μαλακώσουν.

    Μπορείς να ψήσεις πιπεριές και να τις ξεφλουδίσεις, ή να χρησιμοποιήσεις πιπεριά ψητή εμπορίου αφού την στεγνώσεις πολύ καλά.

    Σε αυτή την συνταγή ταιριάζει πολύ και η πάστα πιπεριάς.

    Μετά το λαχματζούν μάθετε τα πάντα για το χούμους, αυτή την νηστίσιμη υπερτροφή, εδώ!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται