Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια
Για τη μελιτζανοσαλάτα με καρύδια, ψήνουμε πρώτα τις μελιτζάνες στα κάρβουνα μέχρι να καεί η φλούδα τους και να καπνιστούν. Ή τις ψήνουμε στους 200o C για 45΄. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Μάθετε όλα τα μυστικά για το ψήσιμο και κάπνισμα της μελιτζάνας για να γίνει η μελιτζανοσαλάτα σας τέλεια.
Κρατώντας το κοτσάνι σχίζουμε κάθετα τη μελιτζάνα να στάξουν οι χυμοί της και με κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα της. Τη βάζουμε σε μπολ. Με πιρούνι τη λιώνουμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το μαϊντανό, τα καρύδια και τέλος, αφού έχει κρυώσει εντελώς, το γιαούρτι. Ανακατεύουμε και την παγώνουμε. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
Extra tip
Αν θέλετε η μελιτζανοσαλάτα σας να γίνει πιο ανοιχτόχρωμη, σχεδόν λευκή, προσθέστε λίγο γάλα και ανακατέψτε. Θα ασπρίσει αμέσως!
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
“Μια εξαιρετική επιλογή για συνοδευτικό. Αρχικά η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες την καθιστά ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς αυτά σχετίζονται με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Τα καρύδια είναι από τις ελάχιστες φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ελλαγικό οξύ, ελλαγιταννίνες, προανθκιανιδίνες) οι οποίες προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση. “
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.