Μηλόπιτα της τεμπέλας
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε με το μαχαίρι σε χοντρά κομμάτια.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.
Πασπαλίζουμε τα μήλα με το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τη σταφίδα και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο μικρό ταψί 30 Χ 25 εκατοστών, στρώνουμε ένα χωριάτικο φύλλο τσαλακωτά.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε το φύλλο και στρώνουμε από πάνω τσαλακωτά και ένα δεύτερο φύλλο.
Αδειάζουμε τη γέμιση για την πίτα μας και καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα τα οποία τα στρώνουμε τσαλακωτά και τα λαδώνουμε (ή βουτυρώνουμε) ενδιάμεσα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα φούρνου, για 45′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω.
Αφού βγει η πιο εύκολη μηλόπιτα της τεμπέλας χωρίς αυγά και μίξερ από το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί για 10′.
Έτσι, θα τραβήξει την υγρασία της και θα κρυώσει λίγο η καραμέλα μήλου που σχηματίζεται κατά το ψήσιμο από τα μήλα και τη ζάχαρη.
Κόβουμε σε 6 – 8 κομμάτια και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Μυστικό
Αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει νηστίσιμα μηλόπιτα αν αφαιρέσεις τελείως το βούτυρο και βάλεις μόνο λίγο λάδι στην θέση του.
Δεν είναι μηλόπιτα κέικ με λάδι αλλά είναι μηλόπιτα νηστίσιμη με ελαιόλαδο.
Αν έχεις σφολιάτα βέβαια μπορείς να αντικαταστήσεις το φύλλο με σφολιάτα και να φτιάξεις μια εύκολη μηλόπιτα με σφολιάτα.
Βάζοντας κάτω και πάνω τη σφολιάτα και στην μέση τη γέμιση θα σου θυμίζει μηλόπιτα αμερικάνικη.