• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
149

Για το μπακαλιάρο

  • 200 ml ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • 50 γρ. αλεύρι για πανάρισμα
  • Για τον χυλό
  • 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 40 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 250 ml ανθρακούχο νερό (1 μικρό μπουκάλι)
  • 30 ml ούζο

Για την βελούδινη σκορδαλιά

  • 100 γρ. αμύγδαλα ψύχα
  • 6 σκελ. σκόρδο ψημένο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • Λίγο αλάτι
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 100 γρ. ψωμί μουσκεμένο
  • 100 ml ζεστό νερό

Παντζάρια ψητά & ψητό σκόρδο

  • 6 παντζάρια τρυφερά μικρά
  • 6 σκελ. σκόρδου με την φλούδα
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι
  • 1-2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • Σταγόνες ελαιόλαδο
  • Σταγόνες ξύδι
  • Σχοινόπρασο για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα φιλέτα μπακαλιάρου

    Αποψύχουμε τις τρυφερές καρδιές φιλέτου μπακαλιάρου, στη συντήρηση του ψυγείου.

    Στεγνώνουμε πολύ καλά το φιλέτο  με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

    Το διατηρούμε κρύο στο ψυγείο σε ένα πιάτο, μέχρι να τηγανίσουμε.

     

    Στο τηγάνι

    Βουτάμε ένα-ένα στεγνό φιλέτο μπακαλιάρου σε αλεύρι να ντυθεί ολόγυρα.

    Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.

    Βουτάμε κάθε φιλέτο  στον κρύο χυλό.

    Στραγγίζουμε το φιλέτο.

    Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1-1/2 με 2’ από κάθε πλευρά να ροδίσει ελαφρά ο μπακαλιάρος.

    Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί ή σε σχάρα, να στραγγίσει.

    Όμοια φτιάχνουμε όλα τα φιλέτα μπακαλιάρου.

    Σερβίρουμε με την βελουδινη σκορδαλιά και το ψητο παντζάρι.

    Για το χυλό

    Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά με ένα σύρμα.

    Προσθέτουμε τα υγρά υλικά κι ανακατεύουμε.

    Μόλις γίνει χυλός χωρίς κόμπους τοποθετούμε τον χυλό στο ψυγείο να παγώσει, να είναι δροσερός.

    Για την βελουδινη σκορδαλιά

    Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.

    Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό για λίγα λεπτά να ρουφήξει.

    Το στύβουμε καλά και το διαλύουμε σε ψίχουλα.

    Για καλύτερη πολτοποίηση στην βελούδινη σκορδαλιά μουσκεύουμε τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό για 20’.

    Πιέζουμε το ψημένο σκόρδο να βγει η μελωμένη ψύχα του και το βάζουμε στο μπλέντερ.

    Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ψωμί & το νερό.

    Τα πολτοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα.

    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιούμε το μειγμα.

    Παντζάρια ψητά και ψητό σκόρδο

    Πλένουμε τα παντζάρια. Αφαιρούμε τα χόρτα.

    Τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο.

    Προσθέτουμε φρέσκα βότανα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

    Τοποθετούμε ανάμεσα τις σκελίδες σκόρδου.

    Κλείνουμε το πακέτο με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ταψί στην μεσαία σχάρα.

    Ψήνουμε στους 200ºC στον αέρα για 45’ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

    Όταν ψηθούν, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

    Πιέζουμε τα ψητά σκόρδα και χρησιμοποιούμε την σάρκα τους για την βελούδινη σκορδαλιά.

    Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα από τα ψητά παντζάρια.

    Κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

    Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

    Τα ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε με τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται