Εκτέλεση
Για τα πεντανόστιμα μπιφτέκια με λαχανικά και βρώμη, βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι. Τρίβουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και τη φρυγανιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά. Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα τον κιμά μέχρι σχεδόν να αλλάξει χρώμα.
Αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο για 30΄. Πλάθουμε 10 μεγάλα μπιφτέκια και τα πατάμε ελαφρά στις παλάμες να πλατύνουν. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και ψήνουμε τα μπιφτέκια 5΄ από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με μανιτάρια σοτέ και πράσινη σαλάτα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια στα κάρβουνα.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Μια καλή ευκαιρία να κρύψουν οι μαμάδες λαχανικά τα οποία τα παιδιά συνήθως θα απέφευγαν. Έτσι θα εφοδιαστούν με πολύτιμες για τον οργανισμό ουσίες, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ο κιμάς περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω της περιεκτικότητάς του σε απαραίτητα αμινοξέα και αφομοιώσιμο σίδηρο. Συνοδέψτε το με λίγο ρύζι ή κινόα και θα έχετε ένα ολοκληρωμένο κι ισορροπημένο γεύμα»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Διαβάστε επίσης όλα τα μυστικά για τη σωστή επιλογή, τη συντήρηση και το μαγείρεμα του κιμά.