Αντικαταστήστε το αλεύρι ολικής και τα διογκωτικά, με αντίστοιχα χωρίς γλουτένη, αν πάσχετε από δυσανεξία.

Αντικαταστήστε το αλεύρι ολικής και τα διογκωτικά, με αντίστοιχα χωρίς γλουτένη, αν πάσχετε από δυσανεξία.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
93
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κοφτή κ.γλ. σόδα
  • 1 φλ. ελιές ψιλοκομμένες -κατά προτίμηση Θάσου ή Άμφισσας
  • 3 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. δυόσμο αποξηραμένο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 320 Θερμίδες
    (kcal)
  • 50% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τα muffins

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε άλλο μπολ.

Διαλύουμε με κουτάλι τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι. Προσοχή, γιατί το μείγμα για τα muffins με ελιές και αλεύρι ολικής άλεσης φουσκώνει και χύνεται!

Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε με σύρμα.

Ρίχνουμε το μισό αλεύρι στα υγρά και ανακατεύουμε να γίνει χυλός.

Προσθέτουμε τις ελιές, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (κρατάμε 2 κ.σ. αλεύρι, δεν το βάζουμε όλο).

Ισομοιράζουμε το μείγμα σε 12 φόρμες για μάφινς.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά, περίπου 20-25 λεπτά.

Τα αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά στη φόρμα και έπειτα τα ξεφορμάρουμε.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ιδανικό αλμυρό σνακ για το γραφείο. Μην σας τρομάζει η υψηλή περιεκτικότητα του σε λιπαρά, καθώς αυτά προέρχονται από τα θρεπτικότατα ελαιόλαδο κι ελιές.  Συνεπώς μας δίνει τα ωφέλιμα για την υγεία μας μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς  και την πολυφαινόλη (σε αυτή οφείλεται η χαρακτηριστική πικρή γεύση της ελιάς) ελευρωπαίνη, που πολυάρθιμες μελέτες την έχουν συσχετίσει με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντικαρκινικες, καρδιοπροστατευικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται