Μύδια στο φούρνο με τραγανή κρούστα

Υλικά

  • 800 γραμ. πατάτες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. παρμεζάνα
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κιλό μύδια
  • 500 γραμ. φρέσκιες ντομάτες (χωρίς φλούδα και σπόρους-ψιλοκομμένες)
  • 1 φλ. φρέσκα χοντρά τρίμματα ψωμιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μύδια στο φούρνο

Πλένουμε πρώτα τις πατάτες και τις βράζουμε να μαλακώσουν.

Αφού κρυώσουν, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε με ένα πιρούνι σε κομμάτια.

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και κάνουμε μία στρώση με τις πατάτες.

Αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μπολ, βάζουμε το λάδι, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια κι αφαιρούμε τις κλωστές.

Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, ραντίζουμε με λίγο νερό, τα σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε για λίγα λεπτά να ανοίξουν.

Κουνάμε πότε-πότε τα μύδια, ώστε να ανοίξουν γρηγορότερα.

Περίπου 3-4 λεπτά χρειάζονται σε δυνατή φωτιά.

Αφαιρούμε την ψίχα των μυδιών και την προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού.

Ανακατεύουμε καλά.

Κάνουμε στρώση τα μύδια πάνω από τις πατάτες και τέλος κάνουμε στρώση τις ντομάτες.

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στα ψίχουλα, ανακατεύουμε και τα πασπαλίζουμε πάνω στη ντομάτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η κρούστα.

Ένας υπέροχος καλοκαιρινός μεζές που μπορείτε να γευτείτε σε διάφορες εκδοχές. Δείτε τις συνταγές με μύδια για τους καλύτερους μεζέδες.

Αν αγαπάτε να μαγειρεύετε τα θαλασσινά, διαβάστε εδώ μερικά μυστικά για το καθάρισμα και τη σωστή συντήρηση τους.

Αν σας άρεσαν τα μύδια στο φούρνο με πατάτες και τραγανή κρούστα, θα λατρέψετε και την παρακάτω συνταγή.

https://www.argiro.gr/recipe/mydia-sto-fourno-tragani-krousta/