Παξιμάδια χωρίς γλουτένη

Υλικά

Για τα παξιμάδια χωρίς γλουτένη

  • 200 γρ. βούτυρο μαλακό (θερμ. δωμ.)
  • 130 γρ. στέβια κρυσταλλική (ή ζάχαρη καρύδας)
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 πορτοκάλι ζουμερό (το χυμό και το ξύσμα)
  • 1 βανίλια (ή 1 κ.γλυγρή βανίλια)
  • 250 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (κοφτά) χωρίς γλουτένη
  • Για την επικάλυψη
  • Λίγη σοκολάτα λιωμένη (χωρίς ζάχαρη)

Παξιμάδια χωρίς γλουτένη

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.

Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο με την στέβια, τα αυγά, το ξύσμα και τη βανίλια για τα παξιμάδια χωρίς γλουτένη. 

Με τα εξαρτήματα ανάδευσης, χτυπάμε τα υλικά για 3 με 4 λεπτά.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε εναλλάξ τον χυμό και το αλεύρι, αρχίζοντας και τελειώνοντας με αλεύρι.

Δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα. Ίσα να ανακατευτούν τα υλικά.

Για το ψήσιμο

Σε βουτυρωμένο ταψάκι μακρόστενο 32×22 στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170°C για 30 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Το κόβουμε σε φέτες λεπτές, πάχους 3 χιλιοστών. Κάθε φέτα την κόβουμε στη μέση (βγαίνουν μακριές λωρίδες οι φέτες).

Αραδιάζουμε τις φέτες σε λαμαρίνα και τις στεγνώνουμε σε χαμηλό φούρνο 140 -150 ºC στον αέρα για 25 λεπτά περίπου, να ροδοκοκκινίσουν και να γίνουν τραγανές.

Για το σερβίρισμα

Αφού κρυώσουν, περιχύνουμε τα παξιμάδια με λίγη λιωμένη σοκολάτα σε γραμμές.

Για τη συντήρηση

Όταν στεγνώσει η σοκολάτα, φυλάμε τα βουτήματα σε αεροστεγές κουτί για να παραμείνουν τραγανά.

Μυστικό

Δοκιμάστε λίγο τη ζύμη, και αν σας φαίνεται άγλυκη, συμπληρώστε λίγη στέβια. Εγώ προτιμώ τα παξιμάδια όχι πολύ γλυκά με λίγες θερμίδες.

https://www.argiro.gr/recipe/paksimadakia-me-sokolata-choris-zachari-kai-glouteni/