Πίτα με λαχανικά (στριφτάρια Αιγαίου)

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1/3 φλ. γιαούρτι ή γάλα
  • 2 κ.σ μαύρο σουσάμι
  • λίγο ελαιόλαδο για την επάλειψη της πίτας
  • Για τη γέμιση
  • 3-4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2 καρότα χοντροτριμμένα
  • 2 κολοκύθια χοντροτριμμένα
  • 4 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε φέτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 350 γραμ. φέτα σε χοντρά τρίμματα
  • 350 γραμ. ανάμεικτα τριμμένα τυριά
  • 2 φωλιές φιδέ ψιλό
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

Για τη πίτα με λαχανικά

Φτιάχνουμε πρώτα το άλειμμα για την πίτα με λαχανικά (στριφτάρια).

Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, το γιαούρτι, το γάλα και το μισό ελαιόλαδο.

Τα χτυπάμε με πιρούνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο στον πάγκο, να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Εναλλακτικά φτιάχνουμε 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3 με 4 λεπτά.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, κολοκύθι, καρότο, πιπεριά.

Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, να πιούν τα υγρά τους για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε το δυόσμο, το φιδέ σπασμένο και ανακατεύουμε να τραβήξει τα υγρά της γέμισης.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.

Ανακατεύουμε τα τυριά σε ένα μπολ.

Για τα στριφτάρια

Ανοίγουμε τα φύλλα.

Πιάνουμε ένα φύλλο με λαδωμένα χέρια και ελαφρά το τραβάμε να τεντώσει.

Το ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό-γάλα-λάδι. 

Γεμίζουμε πεταχτά με γέμιση την επιφάνεια και πασπαλίζουμε πεταχτά, με λίγο τυρί.

Τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό-μπαστούνι και στρίβουμε ταυτόχρονα το στριφτάρι.

Το τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδωμένη λαμαρίνα. 

Όμοια φτιάχνουμε και τα 6 στριφτάρια.

Αφού τα τοποθετήσουμε όλα στο ταψί, στην σειρά πλάι-πλάι, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό-γάλα-λάδι.

Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Στα πεταχτά με τα δάχτυλα, ραντίζουμε και με λίγες σταγόνες νερό.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. 

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C στην κάτω σχάρα για περίπου 45 λεπτά να ροδίσουν τα στριφτάρια. 

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσουν καλά. 

Αφήνουμε τα στριφτάρια να κρυώσουν για 10 λεπτά και να τραβήξουν τα υγρά τους.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. 

Μυστικά

Αν χρησιμοποιήσετε δικό σας σπιτικό χωριάτικο φύλλο, αφήστε τη ζύμη σας να ξεκουραστεί αρκετή ώρα, ώστε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και να γίνει ελαστική, χωρίς να μαζεύει το φύλλο στο άνοιγμα. Έτσι θα γίνει απαλή και εύπλαστη, δεν θα κολλάει στα χέρια και θα ανοίξουμε ωραία φύλλα, χωρίς δυσκολία.

Ό,τι φύλλο κι αν χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να χαράξετε την επιφάνεια, ώστε οι υδρατμοί της γέμισης να βγαίνουν έξω και τα φύλλα σας να παραμένουν τραγανά.

Στεγνώστε καλά την γέμιση. Να έχετε στο μυαλό σας ότι η γέμιση όσο ψήνονται τα στριφτάρια, κατεβάζει υγρά. Πρέπει απαραίτητα να φροντίζουμε αυτά τα υγρά να απορροφηθούν προσθέτοντας είτε λίγο φιδέ, ή σιμιγδάλι ή τραχανά, βρώμη κλπ. Με ό,τι έχετε διαθέσιμο στο σπίτι, ακόμα και με λίγο καλαμποκάλευρο.

Επίσης, η γέμιση που βάζετε σε μια πίτα είναι καλό να έχει κρυώσει πρώτα, για να μη νοτίζουν τα φύλλα, εκτός κι αν πρόκειται να την ψήσετε την ίδια στιγμή. Για πίτες που πρόκειται να ψηθούν αργότερα και να μπουν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη πρέπει να είναι οπωσδήποτε κρύα η γέμιση.

Να προτιμάτε αυθεντική σκληρή φέτα για τις πίτες με τυρί, ποτέ μαλακή με υγρασία.

Το άλειμμα του φύλλου με λάδι θα κάνει τα στριφτάρια πιο ελαστικά όταν θα τα ρολάρουμε και θα βοηθήσει στο να γίνει τραγανή η κάθε πτυχή του φύλλου.

Το άλειμμα του φύλλου με το υγρό μείγμα γιαούρτι-αυγό-λάδι, θα δώσει έξτρα νοστιμιά και θα κάνει τα στριφτάρια σας θεϊκά.

Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, καλύτερα να ψήσετε τις πίτες σας (αυτές με τα φύλλα) για 30΄ στην κάτω αντίσταση και έπειτα να τον γυρνάτε στο “πάνω κάτω”, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας και να γίνει το φύλλο τραγανό. Και βέβαια, μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει ποτέ να ψήνετε τις πίτες σε πυρίμαχα σκεύη.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά! Ελαφρύ ράντισμα της επιφάνειας της πίτας, με σταγόνες νερού λίγο πριν μπει στο φούρνο, σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο που περιχύνουμε στην επιφάνεια, κάνουν την πίτα τραγανή.

Αφήστε την πίτα με τα στριφτάρια που τρίζει ακόμα το φύλλο της από την θερμότητα του φούρνου, να ξεκουραστεί. Αφήστε την για 15 λεπτά να τραβήξει όση υγρασία χρειάζεται από τη γέμιση, να στεγνώσει καλά το φύλλο και να γίνει ακόμα πιο τραγανό. Έτσι θα παραμείνει τραγανή η πίτα μέχρι το τελευταίο κομματάκι. 

https://www.argiro.gr/recipe/pita-me-lachanika-striftaria/