Εκτέλεση
Για την πορτοκαλόπιτα με ψημένα φύλλα,
ανακατεύουμε σε µπολ την κανέλα και τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Αλείφουμε µε βούτυρο ένα μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα 6 φύλλα, τα πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, τα σουρώνουμε πλισέ και τα στρώνουμε πλάι πλάι στο σκεύος. Τα ψήνουμε για 10΄ στους 180°C, να ροδίσουν.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε τη ζάχαρη µε σύρµα ή µε µίξερ χειρός, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, τη βανίλια, το µπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά µε το σύρμα. Λίγο λίγο προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουµε το κονιάκ και τις σταφίδες. Κομματιάζουμε σε μικρά κοµµάτια µε τα χέρια τα υπόλοιπα φύλλα. Τα ρίχνουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε, να βραχούν καλά.
Περιχύνουμε τα ψημένα φύλλα στο πυράντοχο σκεύος µε το µείγµα και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 180°C, στον αέρα, για 30΄, να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 7΄-8΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό µε το ζεστό σιρόπι.
Επιπλέον μυστικά
-Το καραμέλωμα και το ψήσιμο των φύλλων κάνει τη διαφορά στη γεύση.
-Αφήνουμε τα υλικά να ποτίσουν με τη γέμιση για να γίνει αφράτη.
-Ή το σιρόπι ή το γλυκό πρέπει να είναι κρύο όταν σιροπιάζουμε.
-Όταν φτιάχνουμε σιρόπι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
Εάν νηστεύετε ή ακολουθείτε vegan διατροφή σας έχω εδώ την καλύτερη συνταγή για νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κακάο και καρύδια.