Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη  από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που θα αγαπήσετε πολύ όσοι νηστεύετε. Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα χωρίς αυγά μυρωδάτη και ζουμερή...

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη  από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που θα αγαπήσετε πολύ όσοι νηστεύετε. Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα χωρίς αυγά μυρωδάτη και ζουμερή που δεν θα μπορεί να αντισταθεί κανείς. 

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 55 λεπτά
482

Για τη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας (450 γρ.)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. σιμιγδάλι
  • 200 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 400 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 20 γρ. μπέικιν
  • 2 πορτοκάλια το ξύσμα τους
  • 1 πορτοκάλι αλεσμένο χωρίς τη φλούδα

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. νερό
  • 250 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 ξύλο κανέλας

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κρύο σιρόπι, ζεστή πορτοκαλόπιτα

    Ρίχνουμε λίγα λίγα τα φύλλα στην πορτοκαλόπιτα

    Για το σιρόπι 

    Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα.

    Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.

    Βράζουμε για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

    Για τα φύλλα

    Ετοιμάζουμε τα φύλλα για να στεγνώσουν σωστά.

    Ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φύλλα  και τα τυλίγουμε σε ρολό.

    Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε πολύ λεπτές φέτες τα φύλλα.

    Ανοίγουμε τα φύλλα με τα δάχτυλα και τα αφήνουμε απλωτά πάνω στον πάγκο της κουζίνας ώστε να στεγνώσουν περίπου για 15 λεπτά.

    Καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι το πορτοκάλι από τη φλούδα και αφαιρούμε όλη την λευκή μεμβράνη εξωτερικά. Αλέθουμε το πορτοκάλι στο μπλέντερ. Εναλλακτικά αντί του αλεσμένου πορτοκαλιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 κ.σ. μαρμελάδα.

    Για τη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα

    Mέχρι να στεγνώσουν τα κομμάτια από τα  φύλλα ετοιμάζουμε τα υγρά υλικά.

    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλεσμένο πορτοκάλι, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και το μπέικιν.

    Με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε να ενωθούν.

    Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο ενώ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά για να μην δημιουργηθούν κόμποι από το σιμιγδάλι.

    Τέλος προσθέτουμε λίγα λίγα τα στεγνά φύλλα, ανακατεύοντας με δυο πιρούνια ώστε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.

    Είναι πολύ βασικό τα στεγνά φύλλα να ρουφούν την υγρασία, γι’ αυτό τα ρίχνουμε λίγα λίγα. Αν μπουν πολλά μαζί γίνονται μια κολλημένη μάζα που δεν θα ψηθεί σωστά και δεν θα ρουφήξει σιρόπι.

    Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί 25×35.

    Ισιώνουμε την επιφάνεια κι αφήνουμε να σταθεί για 5 με 10 λεπτά μέχρι να ζεστάνουμε το φούρνο.

    Ψήνουμε τη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντίσταση.

    Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε περίπου για 55 λεπτά μέχρι να στεγνώσει να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί.

    Μόλις βγει καυτή η νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

    Ρίχνουμε σταδιακά και λίγο λίγο το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο.

    Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε για να σερβίρουμε.

    Μετά την νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα ποια άλλη θα φτιάξετε:

    Κάτι μαγειρεύεται