Πουρές με ραγού κολοκύθας
Γι’ αυτή τη συνταγή για πουρέ πατάτας με λουκάνικα, ραγού κολοκύθας και πανσέτα,
αφαιρούμε πρώτα το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε.
- Αφού καθαρίσουμε εξωτερικά την κολοκύθα από τη φλούδα και εσωτερικά από τους σπόρους και τις ίνες, την κόβουμε σε καρέ και τη βράζουμε για 10΄ να μαλακώσει.
- Τη στραγγίζουμε και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και ροδίζουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα.
- Προσθέτουμε το λουκάνικο και το κρεμμύδι.
- Αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το δαφνόφυλλο, το δεντρολίβανο και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί τελείως το κρασί.
- Τότε προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και το ζωμό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα κολοκύθας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15΄ μέχρι να ενωθούν τα αρώματα και να πυκνώσει η σάλτσα.
Για τον πουρέ
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές.
- Καλύπτουμε με νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Βράζουμε τις πατάτες για περίπου 20΄ μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι καλά, να φύγουν όλα τα υγρά.
- Είτε τις λιώνουμε με πιρούνι είτε τις αλέθουμε στο μύλο των λαχανικών για να γίνουν πιο λείες.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο.
- Μόλις το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει και να ξανθαίνει, προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας.
- Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά και λίγο λίγο προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, φέρνοντας τον πουρέ στην πυκνότητα που επιθυμούμε.
- Λιγότερο γάλα για πιο πυκνή υφή, όλο το γάλα για πιο αφράτο πουρέ.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε με την πλούσια σάλτσα.