• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
7

Για το ραγού κολοκύθας με λουκάνικο και πανσέτα

  • 400 γρ. κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη
  • 250 γρ. χοιρινή πανσέτα ψιλοκομμένη
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 φλ. ζωμό κότας
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ

  • 1 kg πατάτες
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη σάλτσα ραγού

    Αφαιρούμε πρώτα το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε.

    Αφού καθαρίσουμε εξωτερικά την κολοκύθα από τη φλούδα και εσωτερικά από τους σπόρους και τις ίνες, την κόβουμε σε καρέ και τη βράζουμε για 10΄ να μαλακώσει.

    Τη στραγγίζουμε και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και ροδίζουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα.

    Προσθέτουμε το λουκάνικο και το κρεμμύδι.

    Αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά.

    Προσθέτουμε το σκόρδο, το δαφνόφυλλο, το δεντρολίβανο και σβήνουμε με το κρασί.

    Αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί τελείως το κρασί.

    Τότε προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και το ζωμό.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα κολοκύθας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15΄ μέχρι να ενωθούν τα αρώματα και να πυκνώσει η σάλτσα.

    Για τον πουρέ

    Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές.

    Καλύπτουμε με νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση.

    Βράζουμε τις πατάτες για περίπου 20΄ μέχρι να μαλακώσουν.

    Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι καλά, να φύγουν όλα τα υγρά.

    Είτε τις λιώνουμε με πιρούνι είτε τις αλέθουμε στο μύλο των λαχανικών για να γίνουν πιο λείες.

    Ζεσταίνουμε το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο.

    Μόλις το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει και να ξανθαίνει, προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας.

    Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά και λίγο λίγο προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, φέρνοντας τον πουρέ στην πυκνότητα που επιθυμούμε.

    Λιγότερο γάλα για πιο πυκνή υφή, όλο το γάλα για πιο αφράτο πουρέ.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Αν πιστεύετε ότι η γεύση του λουκάνικου απογειώνει μια συνταγή, δείτε και την παρακάτω

    Κάτι μαγειρεύεται