Πουτίγκα κρουασάν με σοκολάτα
Αραδιάζουμε τα αφράτα κρουασάν βουτύρου σε αντικολλητικό ταψί αραιά μεταξύ τους και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ºC για 25′ περίπου, να ροδίσουν.
Κρατάμε 4-5 από τα ψημένα κρουασάν για να τα απολαύσουμε ζεστά και τα υπόλοιπα, αφού κρυώσουν, τα κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς και τα βάζουμε σε μεγάλο βουτυρωμένο πυρίμαχο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το μισό γάλα τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι και τη βανίλια σκισμένη.
Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και να το κακάο. Δεν χρειάζεται να βράσουν.
Αφού ζεσταθούν τα υλικά, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την βανίλια και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε λίγα λεπτά στον πάγκο.
Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά να αφρατέψουν με σύρμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρύο γάλα και την κρέμα γάλακτος.
Ενώνουμε τα δυο υγρά μίγματα ρίχνοντας σταδιακά το ζεστό μίγμα στο κρύο ανακατεύοντας.
Περιχύνουμε τα ψημένα κρουασάν.
Αφήνουμε να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας να ρουφήξει τα υγρά για 20′ και που και που ανακατεύουμε με κουτάλι ώστε να βραχούν καλά τα κρουασάν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150 ºC (χαμηλό φούρνο) για περίπου 45′ ή ώσπου να σταθεροποιηθεί το μίγμα.
Δεν το βγάζουμε από το φούρνο αν δεν σιγουρευτούμε ότι το κέντρο του γλυκού έχει σταθεροποιηθεί, έχει κάνει σώμα η κρέμα.
Αφήνουμε να κρυώσει στον πάγκο και έπειτα σερβίρουμε κουταλιές από πουτίγκα περιχύνοντας με κρέμα ή σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.
Ιδανικά σερβίρεται χλιαρή.