Μοναδικός τρόπος για να ψήσετε το ψάρι σας. Η γεύση του ψαριού ψημένο σε χοντρό αλάτι είναι μοναδική, δοκιμάστε το! Αυτή η συνταγή της Αργυρώς, σίγουρα θα...

Μοναδικός τρόπος για να ψήσετε το ψάρι σας. Η γεύση του ψαριού ψημένο σε χοντρό αλάτι είναι μοναδική, δοκιμάστε το!

Αυτή η συνταγή της Αργυρώς, σίγουρα θα σας δώσει ένα έξυπνο τρόπο ψησίματος. Δοκιμάστε να ψήσετε το ψάρι σας σε κρούστα αλατιού και θα πάθετε πλάκα. Δίνει μοναδική γεύση. Το ψάρι ψημένο σε χοντρό αλάτι είναι μια συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε όλο το χρόνο κα να την απολαύσετε με τους λάτρεις των ψαριών και όχι μόνο.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
65

Για το ψάρι σε κρούστα αλατιού

  • 1 μεγάλο ψάρι περίπου 1½ κιλό ή 2 μικρότερα (1½ κιλό και τα δύο)
  • 1.700 γρ. αλάτι χοντρό
  • 2 ασπράδια αυγών

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Καθαρίζουμε την κοιλιά του ψαριού προσπαθώντας να μην κάνουμε μεγάλο άνοιγμα

    Δεν καθαρίζουμε τα λέπια

    Καλύπτουμε με αλάτι όλη η σάρκα του ψαριού

    Για το ψάρι στο αλάτι

    Καθαρίζουμε την κοιλιά του ψαριού προσπαθώντας να μην το σχίσουμε και να μην κάνουμε μεγάλο άνοιγμα. Είναι προτιμότερο να ζητήσετε να σας το καθαρίσουν από τα βράγχια· έτσι δεν θα σκιστεί καθόλου η κοιλιά και δεν θα έχουμε απώλεια των χυμών του.

    Δεν καθαρίζουμε τα λέπια, γιατί αυτά θα λειτουργήσουν σαν προστατευτικό του ψαριού και θα μας δώσουν ένα τέλειο ψήσιμο.

    Για να ξεπλυθεί εσωτερικά, ρίχνουμε μπόλικο νερό στα βράγχια.

    Για το ψάρι στο αλάτι

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με κουτάλα το αλάτι και τα ασπράδια, μέχρι στο τέλος να μοιάζουν με βρεγμένη άμμο.

    Απλώνουμε μια στρώση αλατιού σε ένα μικρό μακρόστενο ταψί ή σε πυράντοχο σκεύος, μεγέθους ίσα που να χωράει το ψάρι.

    Τοποθετούμε επάνω το ψάρι και καλύπτουμε με το υπόλοιπο αλάτι.

    Με τα χέρια το πατάμε καλά να κολλήσει. Δεν πειράζει εάν εξέχει η ουρά του ψαριού, αρκεί η σάρκα του να είναι όλη καλυμμένη με αλάτι.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 45΄ αν έχουμε ένα μεγάλο ψάρι (1,5 κιλό) ή για 25΄ αν έχουμε δύο μικρότερα ψάρια, περίπου στο 1,5 κιλό και τα δύο μαζί.

    Όταν βγάλουμε το ψάρι από το φούρνο η κρούστα αλατιού θα έχει σκληρύνει πολύ.

    Τη σπάμε με ένα σφυρί ή με τη λαβή ενός μεγάλου μαχαιριού, την τραβάμε και την ανασηκώνουμε ξεκολλώντας ταυτόχρονα και την πέτσα με τα λέπια. Έτσι έχουμε καθαρό το πάνω φιλέτο του ψαριού, το οποίο το αφαιρούμε με ένα μαχαίρι και το βγάζουμε σε πιατέλα.

    Στη συνέχεια, τραβάμε το κεντρικό κόκαλο και έτσι, πολύ εύκολα, ξεχωρίζουμε και το κάτω φιλέτο από την πέτσα.

    Σερβίρουμε.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται