Το μοσχάρι στην κατσαρόλα είναι φαγητό με ελάχιστες θερμίδες ανά μερίδα, με πολύ νοστιμιά. Για αυτή τη συνταγή προτιμήστε σπαλομίτα ή νουά....

Το μοσχάρι στην κατσαρόλα είναι φαγητό με ελάχιστες θερμίδες ανά μερίδα, με πολύ νοστιμιά. Για αυτή τη συνταγή προτιμήστε σπαλομίτα ή νουά. Σιγομαγειρέψτε το ψητό της κατσαρόλας για να γίνει το κρέας μαλακό στα λίγα υγρά του!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
356

Για το μοσχάρι στην κατσαρόλα

  • 1 kg μοσχάρι (φιλέτο ή κόντρα ή νουά)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Σπάγκος μαγειρικής

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μοσχάρι στην κατσαρόλα. Αυτό το ψητό κατσαρόλας θα χαλάσει κόσμο. Εύκολη συνταγή της Αργυρώς για να φτιάξετε τέλειο μοσχάρι στην κατσαρόλα σαν ρολό. Δέστε το κρέας με σπάγκο για να μην ανοίξει το μοσχάρι κατά το ψήσιμο και για να κρατήσει ωραίο σχήμα. Το συνοδεύετε με ρύζι, πιλάφι ή πατάτες και έχετε το ωραιότερο κυρίως πιάτο για το γιορτινό ή κυριακάτικο τραπέζι σας. Χρησιμοποιείστε σπαλομίτα ή νουά, γιατί είναι ιδανικό για αυτή τη συνταγή.

    Για το μοσχάρι

    Κόβουμε κατά μήκος το σκόρδο σε δοντάκια.

    Τρυπάμε το κρέας για το μοσχάρι στην κατσαρόλα με μυτερό μαχαίρι εδώ κι εκεί και μπήγουμε μέσα τα δοντάκια σκόρδου.

    Κόβουμε 5-6 κομμάτια σπάγκο και δένουμε σφιχτά το κρέας κατά μήκος κάθε 2 εκ. ούτως ώστε να κρατήσει ωραίο σχήμα κατά το μαγείρεμα και να κοπεί ωραία σε φέτες στην πιατέλα.

    Για το μοσχάρι στην κατσαρόλα

    Σε μικρή-στενή κατσαρόλα, ίσα που να χωράει το κρέας, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω απ’ όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄.

    Προσθέτουμε τότε το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο.

    Σβήνουμε με το κρασί.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 30΄.

    Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο, στα 40΄ θα είναι έτοιμο.

    Κάθε 15΄ πρέπει να γυρίζουμε το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.

    Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε σε σανίδα κοπής.

    Αφαιρούμε τον σπάγκο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

    Εάν η σάλτσα είναι αραιή δυναμώνουμε τη φωτιά για 4΄-5΄ έως ότου εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες, δείγμα ότι έχει μελώσει, δέσει καλά η σάλτσα.

    Πρέπει να το έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το τρυπάμε, το υγρό που θα βγαίνει πρέπει να είναι διάφανο εάν το θέλουμε καλοψημένο, και ροζ εάν το θέλουμε μέτρια ψημένο.

    Για το σερβίρισμα

    Συνοδεύστε το ψητό σας με καστανό ρύζι πιλάφι ή τον πιο γρήγορο και γευστικό πουρέ πατάτας ακολουθώντας τη συνταγή μου, αλλά και όλα τα μυστικά μου για τέλειο, βελούδινο πουρέ.

    Μυστικά

    Δέστε το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του.

    Ροδίστε το κρέας γύρω-γύρω να κάνει κρούστα.

    Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάθε 15’ γυρίζουμε το κρέας για να ψηθεί ομοιόμορφα.

    Απαραίτητο σιγανό ψήσιμο για καλό μαγείρεμα.

    Αν σας αρέσει το μοσχάρι στην κατσαρόλα, δείτε και την παρακάτω συνταγή.

    Κάτι μαγειρεύεται