Ρεβύθια με καστανό ρύζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Ένα γευστικότατο ρύζι, πλούσιο σε θρεπτική αξία αλλά και πολύ υγιεινό! Ο συνδυασμός οσπρίων και...

Ρεβύθια με καστανό ρύζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Ένα γευστικότατο ρύζι, πλούσιο σε θρεπτική αξία αλλά και πολύ υγιεινό! Ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών μας δίνει τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και πρωτεΐνης σχεδόν εφάμιλλης με το κρέας.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
28

Για τα ρεβύθια με καστανό ρύζι, σταφίδες και ξηρούς καρπούς

  • 3 φλ. ρύζι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ρεβύθια (μουλιασμένα)
  • 1 κ.γ. σπόρους κύμινου
  • 2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε φέτες)
  • 4 φλ. νερό
  • 3 κ.σ. σταφίδα ή ψιλοκομμένο αποξηραμένο χουρμά
  • 3 κ.σ. αμυγδαλόψιχα
  • 3 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα (ωμό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα ρεβύθια

    Από την προηγούμενη νύχτα μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λίγη μαγειρική σόδα.

    Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν για να κάνουμε τη συνταγή ρεβύθια με καστανό ρύζι, σταφίδες και ξηρούς καρπούς.

    Στραγγίζουμε τα ρεβύθια.

    Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να χρυσίσουν, ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν, περίπου 8 με 10 λεπτά.

    Πρέπει να πάρουν ανοιχτό καστανό χρώμα.

    Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ρεβύθια, το κύμινο, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.

    Τα ροδίζουμε για 2 με 3 λεπτά να μοσχομυρίσουν.

    Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

    Τα βγάζουμε σε μπολ.

    Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά για 1 με 2 λεπτά να πάρει το ρύζι τα αρώματα του τηγανιού.

    Προσθέτουμε το νερό και λίγο αλάτι.

    Δυναμώνουμε τη φωτιά για να έρθει το ρύζι γρήγορα σε σημείο βρασμού και να μη λασπώσει.

    Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά (στο 2) και βάζουμε καπάκι που να σφραγίζει το σκεύος μας (είναι βασικό να σφραγίσουμε καλά το ρύζι, γιατί το υγρό του είναι λίγο).

    Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.

    Το αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Σε αυτό το στάδιο το ρύζι πρέπει να έχει απορροφήσει όλο το υγρό του.

    Βάζουμε πετσέτα και καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί 5 με 10 λεπτά.

    Για το σερβίρισμα

    Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα ρεβύθια, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς ή τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

    Να θυμάστε ότι: Τρώγεται σκέτο ή σαν συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται