Red velvet cake

Υλικά

  • Στερεά υλικά
  • 320 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. κακάο άγλυκο
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • Υγρά υλικά
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 300 γραμ. ηλιέλαιο
  • 220 γραμ. ξινόγαλα
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 4 κ.σ. υγρό κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (ή 30 γραμ. χρώμα σε μορφή ζελέ ή 1 κ.γλ. χρώμα σε σκόνη)
  • Για την επικάλυψη και το μοντάρισμα (cream cheese frosting)
  • 125 γραμ. τυρί κρέμα (μαλακό σε θερμ. δωμ.)
  • 125 γραμ. βούτυρο (μαλακό σε θερμ. δωμ.)
  • λίγη βανίλια
  • 450 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • καρούλια λευκής σοκολάτας
  • σπασμένες κόκκινες καραμέλες

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια 22 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση τους.

Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα 2 αυγά με σύρμα να αφρατέψουν και να πάρουν λίγο όγκο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά, ηλιέλαιο, ξινόγαλα, ξύδι, βανίλια, χρώμα και με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.

Τέλος, ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν.

Να έχετε υπόψη ότι το κόκκινο χρώμα μετά το ψήσιμο του κέικ θα γίνει 2-3 τόνους πιο σκούρο από όσο είναι στο ωμό μείγμα πριν το ψήσιμο.

Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δυο ταψάκια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο για περίπου 30 και κάτι λεπτά.

Ελέγχουμε αν ψήθηκαν, μπήγοντας τη λάμα από ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγαίνει στεγνή από ζύμη είναι έτοιμα.

Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στα ταψιά και με προσοχή τα ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Τέλος αφαιρούμε τη λαδόκολλα.

Σε αυτή την φάση, αφού ψηθεί και κρυώσει εντελώς το κόκκινο παντεσπάνι, μπορούμε να το τυλίξουμε καλά με μεμβράνη και να το συντηρήσουμε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες και στην κατάψυξη για αρκετές εβδομάδες.

Την ημέρα που το χρειάζομαι το ξεπαγώνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το γαρνίρω με την κρέμα του.

Το red velvet, έτοιμο, καλυμμένο με το frosting του, διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες.

Πριν το σερβίρετε, αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για την επικάλυψη

Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη.

Με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν.

Προσθέτουμε τη βανίλια.

Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη σταδιακά, χτυπώντας το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα.

Ελέγχουμε την πυκνότητα, προσθέτοντας ή κρατώντας λίγη άχνη ζάχαρη.

Ξύνουμε και σκάβουμε με μαλακή σπάτουλα τα τοιχώματα του μπολ.

Η δόση που σας δίνω για το φρόστινγκ, καλύπτει μια ενδιάμεση στρώση και την επιφάνεια του red velvet.

Αν σκοπεύετε να κάνετε πολλές στρώσεις και να ντύσετε ολόγυρα το red velvet με frosting πολλαπλασιάστε τα υλικά του frosting x3 φορές.

Για το στήσιμο

Μπορούμε να το κάνουμε με 2 τρόπους.

Κάνουμε σάντουιτς τα 2 παντεσπάνια με λίγη από την κρέμα.

Αλείφουμε περιμετρικά όλο το γλυκό.

Πασπαλίζουμε με καρούλια από λευκή σοκολάτα.

Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με σπασμένες κόκκινες καραμέλες για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

red velvet

Για επίσης εντυπωσιακό αποτέλεσμα κόβουμε κάθε παντεσπάνι στα 2 και έτσι έχουμε 4 στρώσεις παντεσπάνι που ενδιάμεσα αλείφουμε με λίγη από την κρέμα ή με σαντιγί. 

Αν κάνετε διπλή δόση επικάλυψης, μπορείτε να στήσετε το γλυκό σε στρώσεις, παντεσπάνι με κρέμα.

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε κρατήστε λίγο φρόστινγκ και ρίξτε λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Ακουμπήστε το στο κέικ γύρω γύρω και περάστε το με παλέτα ώστε να δώσετε χρώμα και εξωτερικά στο red velvet cake.

Διαβάστε οπωσδήποτε το μυστικό επιτυχίας για τέλεια κέικ, αλλά και το μυστικό για το σωστό ψήσιμο του κέικ, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη.

https://www.argiro.gr/recipe/red-velvet-cake/