• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
10
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κολοκύθι
  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 5 ώριμες μεγάλες και σφιχτές ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1½ συσκευασία ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες)
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • λίγο κύμινο
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • 4 -6 αυγά
  • 2 πολύ μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια (τα φύλλα τους μόνο ψιλοκομμένα)
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή κόλιανδρο)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Shakshuka με λαχανικά

    Για να φτιάξουμε την shakshuka 

    ξεκινάμε με τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη μελιτζάνα και το κολοκύθι σε μικρά καρέ. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο για τη shakshuka.

    • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4΄ ανακατεύοντας.
    • Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μελιτζάνα και το ψιλοκομμένο κολοκυθάκι. Σοτάρουμε για 2΄ ανακατεύοντας.
    • Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και τον πελτέ. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες κι ανακατεύουμε.
    • Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για λίγα λεπτά να μελώσει και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά, για 8΄ περίπου.
    • Αφού πυκνώσει η σάλτσα, κάνουμε λακκούβες με την κουτάλα και σπάμε μέσα 4-6 αυγά. Τα αυγά στην σάλτσα μοιάζουν με αυγά ποσέ.
    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το φαγητό.
    • Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να σετάρει το ασπράδι του αυγού, γιατί ο κρόκος πρέπει να παραμείνει μελάτος. Αν θέλετε σφιχτό κρόκο να παρατείνετε τον βρασμό για 2-3΄επιπλεον.
    • Τέλος, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα (πράσινα) των φρέσκων κρεμμυδιών και λίγο μαϊντανό.

    Σερβίρουμε με φέτα και ψωμί.

    Μυστικά για τη shakshuka

    • Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε αποφλοιωμένες ντομάτες εμπορίου γιατί κάνουν τέλεια σάλτσα. Αν βάλετε φρέσκια ντομάτα, προτιμήστε πομοντόρια μακρόστενα, που έχουν λεπτή φλούδα και πλούσια σάρκα.
    • Το όνομα Shakshuka σημαίνει ανακατεμένα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για αυτο το φαγητο.
    • Γίνεται και στο φούρνο και μάλιστα στο Μαρόκο τη φτιάχνουν στο ειδικό σκεύος ταζίν “tajine” με πολλά λαχανικά.

    Μετά τη shakshuka, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω μαροκινή συνταγή

    Κάτι μαγειρεύεται