Shakshuka με λαχανικά
Για να φτιάξουμε την shakshuka
ξεκινάμε με τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη μελιτζάνα και το κολοκύθι σε μικρά καρέ. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο για τη shakshuka.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4΄ ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μελιτζάνα και το ψιλοκομμένο κολοκυθάκι. Σοτάρουμε για 2΄ ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και τον πελτέ. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες κι ανακατεύουμε.
- Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για λίγα λεπτά να μελώσει και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά, για 8΄ περίπου.
- Αφού πυκνώσει η σάλτσα, κάνουμε λακκούβες με την κουτάλα και σπάμε μέσα 4-6 αυγά. Τα αυγά στην σάλτσα μοιάζουν με αυγά ποσέ.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το φαγητό.
- Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να σετάρει το ασπράδι του αυγού, γιατί ο κρόκος πρέπει να παραμείνει μελάτος. Αν θέλετε σφιχτό κρόκο να παρατείνετε τον βρασμό για 2-3΄επιπλεον.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα (πράσινα) των φρέσκων κρεμμυδιών και λίγο μαϊντανό.
Σερβίρουμε με φέτα και ψωμί.
Μυστικά για τη shakshuka
- Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε αποφλοιωμένες ντομάτες εμπορίου γιατί κάνουν τέλεια σάλτσα. Αν βάλετε φρέσκια ντομάτα, προτιμήστε πομοντόρια μακρόστενα, που έχουν λεπτή φλούδα και πλούσια σάρκα.
- Το όνομα Shakshuka σημαίνει ανακατεμένα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για τη συνταγή αυτή.
- Η συνταγή αυτή γίνεται και στο φούρνο και μάλιστα στο Μαρόκο τη φτιάχνουν στο ειδικό σκεύος ταζίν “tajine” με πολλά λαχανικά.