Για την σκορδαλια
Για την σκορδαλια πρώτα καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε την καθε μια πατάτα σε καρέ.
Βάζουμε τις κομμενες πατατες σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό.
Βράζουμε τις πατατες για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.
Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές.
Οσο βραζουν οι πατάτες καθαριζουμε το σκόρδο
Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι.
Αναμειγνυουμε το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο.
Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ηλιελαιο.
Αν χρησιμοποιήσουμε το αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα).
Το μιγμα της σκορδαλιας γίνεται κάτασπρο από το αυγό και αφράτο.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη.
Μυστικα
Συνοδευει