Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C για να ψήσουμε το κοτόπουλο με μανιτάρια. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, τοποθετούμε ολόκληρο το κοτόπουλο και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές για 7΄-8΄ μέχρι να ροδίσει καλά.
Αν χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια πορτσίνι, τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 15΄-20΄ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε με τα υπόλοιπα μανιτάρια.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σέλερι, το σκόρδο, τα μανιτάρια (αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση) και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 2΄. Σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι.
Αδειάζουμε το φαγητό σε ταψί. Περιχύνουμε με το ζωμό και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και ψήνουμε για 1 ½ με 1 ώρα και 45 λεπτά. Αλείφουμε συχνά το στήθος για να μην ξεραθεί.
Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, το βγάζουμε με προσοχή σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Τοποθετούμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε σιγά σιγά το ξινόγαλο ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα με το βρασμό.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε ολόκληρο το κοτόπουλο σε πιατέλα και γύρω γύρω τοποθετούμε τα λαχανικά με τη σάλτσα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή πατάτες βραστές ή ρύζι.