Για τη σοκολατόπιτα
Για τη σοκολατόπιτα με καρύδια και αμύγδαλα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Η σοκολάτα πρέπει να είναι ψιλοκομμένη.
Τα αμύγδαλα και τα καρύδια πρέπει να είναι αλεσμένα σε πούδρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα του φουρνου.
Βουτυρώνουμε 1 φόρμα δαχτυλίδι 22 εκατ. και στρώνουμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βουτυρώνουμε και το αντικολλητικό χαρτί.
Χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι.
Βάζουμε κατσαρόλα μικρού μεγέθους με λίγο νερό να ζεσταθεί.
Τοποθετούμε επάνω ένα μπολ που να μην ακουμπάει στο ζεστό νερό.
Βάζουμε στο μπολ του μπεν μαρί την ψιλοκομμένη σοκολάτα, το βούτυρο σε κομμάτια και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα και αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα σοκολάτας το αφήνουμε στον πάγκο για 10 λεπτά να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ωστόσο βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να εμφανιστούν απαλές κορυφές μαρέγκας.
Αφήνουμε τη μαρέγκα στο πλάι.
Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους στην λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας εντατικά.
Προσθέτουμε τα τριμμένα αλεσμένα καρύδια και αμύγδαλα κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στη σοκολάτα το 1/3 της μαρέγκας και με μαλακή σπάτουλα απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα να αραιώσει ελαφρά η σύστασή του.
Προσθέτουμε τη μισή από την υπόλοιπη μαρέγκα και απαλά αναδιπλώνουμε.
Τέλος ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα.
Αναδιπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα για 4 με 5 φορές να χαθεί η μαρέγκα μέσα στη σοκολάτα.
Αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε στο ζεστό φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια κι ελαφρά να ξεκολλήσει η σοκολατόπιτα από τα τοιχώματα του ταψιού.
Περίπου 5 λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το γλυκό ψήθηκε σωστά πριν το βγάλουμε από το φούρνο.
Με τα δάχτυλα πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια στο κέντρο της σοκολατόπιτας.
Πρέπει να έχει μερική επαναφορά.
Για το σερβίρισμα
Βγάζουμε το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως στη φόρμα.
Αν το ανοίξετε ή το κόψετε, θα τρέχει υγρή σοκολάτα όσο είναι ζεστό.
Εξωτερικά κάνει τραγανή κρούστα και μέσα η καρδιά σοκολάτας είναι υγρή σαν σιροπιασμένη σοκολατόπιτα.
Σερβίρουμε σε κομμάτια με μπόλικη χτυπημένη κρέμα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.
Πασπαλίζουμε κακάο στην επιφάνεια.
Μυστικά
Όταν σας ζήτω βούτυρο μαλακό, εννοώ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσπαθήστε στα γλυκά σας να βάζετε ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη ώστε να λιώνει γρήγορα στο ψήσιμο.
Για τη χτυπημένη κρέμα χρειάζεστε κρύα κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά.
Χτυπήστε τη με μίξερ χειρός ή σύρμα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Διατηρήστε την παγωμένη στο ψυγείο μέχρι την χρήση.
Κρέμα light με χαμηλά λιπαρά δεν αφρατεύει σε χτυπημένη κρέμα.