Κρεμμύδια γεμιστά, ένα γιορτινό φαγητό που φτιάχνουν στη Μυτιλήνη το Δεκαπενταύγουστο ή σε άλλες μεγάλες...

Κρεμμύδια γεμιστά, ένα γιορτινό φαγητό που φτιάχνουν στη Μυτιλήνη το Δεκαπενταύγουστο ή σε άλλες μεγάλες γιορτές.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
17

Για τους κρεμμυδοντολμάδες Μυτιλήνης

  • 8 κρεμμύδια ξερά ωοειδή
  • Για τη γέμιση
  • 2 ξερά κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
  • 1/2 kg κιμά μοσχαρίσιο
  • 1½ φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 ντομάτα ώριμη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα σουγάνια Μυτιλήνης

    Καθαρίζουμε πρώτα τα κρεμμύδια με ένα μαχαίρι και τα χαράζουμε ως τη μέση με κάθετη τομή.

    Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10΄-15΄, ώσπου ν’ ανοίξουν ελαφρά και να χωρίζουν τα ντύματα του κρεμμυδιού.

    Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να μπορούμε να τα πιάσουμε.

    Αφού κρυώσουν, αρχίζουμε να ξεντύνουμε ένα ένα κρεμμύδι (όσα ντύματα έχει κάθε κρεμμύδι τόσους ντολμάδες μας δίνει).

    Σε μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης: ξερό κρεμμύδι, κιμά, ρύζι, τριμμένη ντομάτα, μαϊντανό, κύμινο και το μισό ελαιόλαδο.

    Προσθέτουμε και ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά.

    Γεμίζουμε ένα ένα κρεμμυδόφυλλο και το τυλίγουμε σε ντολμά.

    Τοποθετούμε τα σουγάνια με την ένωση προς τα κάτω στην κατσαρόλα σε σειρές κοντά κοντά.

    Αφού τελειώσουμε με όλα τα υλικά, μπήγουμε στην κατσαρόλα τις καρδιές των βρασμένων κρεμμυδιών, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο, βάζοντάς το ανάποδα με βάρος από πάνω για να μη «χορεύουν» και ανοίξουν με το βράσιμο.

    Σκεπάζουμε τα σουγάνια με ζεστό νερό και την ώρα που θα πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30΄.

    Σβήνουμε τη φωτιά.

    Για το αυγολέμονο

    Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.

    Χτυπάμε τα ασπράδια με τους κρόκους με σύρμα.

    Προσθέτουμε το λεμόνι με το κορν φλάουρ και λίγο λίγο αραιώνουμε με ζωμό από τα σουγάνια.

    Περιχύνουμε και αφήνουμε το φαγητό σε πολύ χαμηλή φωτιά να πάρει μία βράση για 2΄-3΄. 

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται