Το stollen είναι μια αυθεντική Χριστουγεννιάτικη συνταγή από τη Γερμανία που θα σας κλέψει την καρδιά. Stollen (στόλεν) με πάστα αμυγδάλου από την Αργυρώ!

Το stollen είναι μια αυθεντική Χριστουγεννιάτικη συνταγή από τη Γερμανία που θα σας κλέψει την καρδιά. Stollen (στόλεν) με πάστα αμυγδάλου από την Αργυρώ!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
83

Για το Stollen

  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 160 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • Ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 350 γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες χρήσεις
  • Λίγο λιωμένο βούτυρο
  • Λίγο ζάχαρη άχνη για άχνισμα

Για τη γέμιση

  • Λίγο γρ. ρούμι ή κονιάκ
  • 100 γρ. ανάμεικτα μαύρη-ξάνθη σταφίδα και κράνμπερι
  • 150 γρ. κόντιτα (γλασέ κίτρινα φρούτα ψιλοκομμένα) ανάμεικτα με κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα
  • Κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα

Για την πάστα αμυγδάλου

  • 200 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • 200 γρ. ζάχαρη (ψιλή)
  • 3-4 κ.σ. νερό ή λίγο ανθόνερο αραιωμένο με νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το Stollen

    Zεσταίνουμε σε μπρίκι λίγο ρούμι ή κονιάκ και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες και τα κράνμπερι.

    Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη.

    Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.

    Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο από το χλιαρό γάλα και ρίχνουμε 1 κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη.

    Ανακατεύουμε.

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

    Ρίχνουμε όλο το αλεύρι σε βουναλάκι πάνω στον πάγκο μας.

    Κάνουμε λακκούβα.

    Ρίχνουμε το αυγό, τον κρόκο, τη μαγιά, λίγο από το ζεστό γάλα, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα.

    Με πιρούνι ή με τα δάχτυλα κάνουμε κυκλάκια ώστε να πάρουμε μέσα στα υλικά το αλεύρι ανακατεύοντας τα συγχρόνως.

    Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα ζυμώνοντας και αφού ενωθούν τα υλικά ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο.

    Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι ώστε να μαζευτεί η ζύμη.

    Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική, απαλή κι ελαφρά κολλώδης.

    Την κάνουμε μπάλα, τη βάζουμε σε μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά.

    Την πατάμε στον πάγκο να ανοίξει σε χοντρό φύλλο με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τα στεγνά φρούτα.

    Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη να πάρει μέσα της όλα τα υλικά.

    Τη βάζουμε πάλι σε μπολ κι αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει ελαφρά.

    Τη βάζουμε στον πάγκο με χοντρό πλάστη ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο, αφήνοντας την περίμετρο λίγο πιο χοντρή καθώς και το μισό φύλλο λίγο πιο παχύ από το άλλο μισό.

    Στο λεπτότερο φύλλο ακουμπάμε το ρολό πάστα αμυγδάλου.

    Μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια σοκολάτας.

    Γυρίζουμε το χοντρό φύλλο επάνω στην πάστα αμυγδάλου.

    Φροντίζουμε να μείνει λίγο κενό εκεί που ενώνουν τα φύλλα, το πάνω και το κάτω.

    Βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

    Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 40 λεπτά.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 10 λεπτά.

    Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά περίπου.

    Να ροδίσει ωραία. 

    Όπως το βγάζουμε ζεστό το αλείφουμε ολόγυρα και πάνω και κάτω με λιωμένο βούτυρο.

    Το αχνίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

    Το stollen το φτιάχνουμε αρκετές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και αφού το αχνίσουμε το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

    Έτσι γίνεται 10 φορές πιο νόστιμο κι αποκτάει υφή μαλακού μπισκότου.

    Για την πάστα αμυγδάλου

    Πάστα αμυγδάλου – marzipan μπορείτε να βρείτε έτοιμη στο εμπόριο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ καθώς και σε καταστήματα με ζαχαρώδη και ξηρούς καρπούς.

    Για μια απλή παρασκευή στο σπίτι, βάζουμε στο μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα με τη ζάχαρη και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.

    Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό να γίνει ζύμη.

    Πλάθουμε σε ρολό σαν λουκάνικο και συντηρούμε στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη για 2-3 ημέρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

    Αν θέλουμε προσθέτουμε στην πάστα αμυγδάλου, κρόκο αυγού και λίγο μαλακό βούτυρο για πιο πλούσια γεύση.

    Ενίοτε το marzipan αρωματίζουμε με λίγο ξύσμα ή σταγόνες έλαιο πικραμύγδαλου δίνοντάς του πιο έντονη γεύση.

    Το stollen (στόλεν) είναι ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο γλυκό, όπως και το παρακάτω:

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Αλμυρές συνταγές με γάλα
    Μυστικά για: Το ζυμάρι
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται