Για τη μους σοκολάτας
Τοποθετούμε πρώτα την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση (αρχίζει να φουσκώνει) αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τη σοκολάτα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 λεπτό.
Ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει τελείως και να γυαλίσει το μίγμα.
Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει.
Κουταλιά-κουταλιά προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και με σύρμα ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Τέλος, προαιρετικά, προσθέτουμε το ποτό (κονιάκ, ρούμι ή κουαντρό).
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 2 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το αλκοόλ.
Αφήνουμε το σιρόπι για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Για το στήσιμο της τούρτας
Για την τούρτα περίπτερο θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα δαχτυλίδι 25 εκ. με αποσπώμενη βάση.
Τοποθετούμε το παντεσπάνι στη φόρμα, να εφαρμόσει στη βάση.
Ντύνουμε γύρω γύρω τα τοιχώματα της φόρμας με λαδόκολλα για εύκολο ξεφορμάρισμα.
Με πινέλο βρέχουμε καλά το παντεσπάνι με το σιρόπι.
Απλώνουμε σε μια στρώση όλη τη μους σοκολάτας.
Κόβουμε τα πουράκια στη μέση και τα στήνουμε γύρω γύρω στη φόρμα όρθια μπήγοντάς τα μέσα στη μους.
Στρώνουμε με κουτάλι την επιφάνεια.
Παγώνουμε την τούρτα (χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να σφίξει), την ξεφορμάρουμε και τη μεταφέρουμε σε τουρτιέρα.
Γαρνίρουμε με σπασμένα πουράκια και άχνη ζάχαρη λίγο πριν σερβίρουμε.
Μυστικά
Μπορείτε να βουτήξετε τα πουράκια σε λιωμένη σοκολάτα για να αδιαβροχοποιηθούν και να δώσετε τραγανή υφή στην τούρτα σας.
Εναλλακτικά, αντί για παντεσπάνι, θα μπορούσατε στη βάση να φτιάξετε βάση μπισκότου όπως του τσιζκέικ ή μία βάση με πουράκια σπασμένα ανακατεμένα με λίγη πραλίνα.
Δείτε κι άλλες υπέροχες συνταγές για τούρτες όπως τούρτες με σοκολάτα, νηστίσιμες, vegan, με φρούτα