Εκτέλεση
Για το χριστουγεννιάτικο ογκρατέν με κοτόπουλο, κόβουμε πρώτα τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15′ με το γάλα, το νερό, την πάπρικα και λίγο αλάτι. Αφήνουμε να πίνουν τα υγρά τους.
Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα φιλέτα για 5-6′ προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το λάχανο και σοτάρουμε για 5′-6′ ακόμα. Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε την βάση της κατσαρόλας. Περιχύνουμε με τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10′ να απορροφηθούν τα υγρά.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, πασπαλίζουμε με το αλεύρι κι ανακατεύοντας ψήνουμε για 1′-2′. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα. Αλατίζουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος κάνουμε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω κάνουμε μια στρώση το κοτόπουλο και τέλος καλύπτουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για 35′ περίπου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να σταθεί το oγκρατέν για 10′ κι έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.