Ingredients 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 tsp μπέικιν πάουντερ 250 gr βούτυρο Lurpak 400 gr ζάχαρη 1 tsp κοφτό κανέλα 1/2 tsp γαρίφαλο 2 βανίλιες Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι 5 αυγά χωρισμένα 1 pinches αλάτι 1/2 tsp σόδα 120 gr χυμό πορτοκάλι 120 gr γάλα 80 gr κονιάκ 200 gr καρυδόψιχα χοντροκομμένη άχνη ζάχαρη για διακόσμηση Equipment Baking tray TAGS TRADITIONAL DESSERTS FLOUR NEW YEAR'S DAY Ingredients 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 tsp μπέικιν πάουντερ 250 gr βούτυρο Lurpak 400 gr ζάχαρη 1 tsp κοφτό κανέλα 1/2 tsp γαρίφαλο 2 βανίλιες Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι 5 αυγά χωρισμένα 1 pinches αλάτι 1/2 tsp σόδα 120 gr χυμό πορτοκάλι 120 gr γάλα 80 gr κονιάκ 200 gr καρυδόψιχα χοντροκομμένη άχνη ζάχαρη για διακόσμηση Video Instructions Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και τα αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις και θα ψήσουμε στη κάτω σχάρα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα στρογγυλό ταψί 28–30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα 6–7 εκ. Στρώνουμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί για εύκολο ξεφόρμαρισμα. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ψιλή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να κρεμώσουν. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε τους κρόκους έναν–έναν, αφήνοντας το μείγμα να τους απορροφά πριν προσθέσουμε τον επόμενο. Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σχηματίζονται απαλές κορυφές (2–3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι, το γάλα και το κονιάκ, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια. Ρίχνουμε τη μαρέγκα σταδιακά και διπλώνουμε απαλά με σπάτουλα, για να μη χαθεί ο όγκος του μείγματος. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και τοποθετούμε το φλουρί. Ψήνουμε για 55–60 λεπτά. Ελέγχουμε το ψήσιμο μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο: η λάμα πρέπει να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να σταθεί 15 λεπτά στο ταψί. Την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Προαιρετικά, γράφουμε ευχές με γλάσο. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Μπορείς να ψήσεις την βασιλόπιτα και αφού κρυώσει καλά, να την τυλίξεις με μεμβράνη και να την διατηρήσεις στην κατάψυξη. Διατηρείται για 2-3 μήνες. Μπορείς να την αφήσεις αφού κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας σου καλά σκεπασμένη για μερικές ημέρες. Θα τη διακοσμήσεις τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την κόψεις. Tips Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Μην ανακατεύετε υπερβολικά: Αφού προστεθεί το αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρά μόνο. Το υπερβολικό ανακάτεμα μειώνει τον όγκο και το φούσκωμα της βασιλόπιτας. Όταν διαλύετε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, κάντε το πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει γρήγορα και μπορεί να χυθεί. Ρίξτε μια κουταλιά αλεύρι πάνω στα καρύδια πριν τα προσθέσετε στο μείγμα. Έτσι θα διανεμηθούν ομοιόμορφα και θα παραμείνουν στον πάγκο της ζύμης χωρίς να κατακάθονται. Βεβαιωθείτε ότι η βασιλόπιτα έχει ψηθεί καλά στο κέντρο. Αν δεν ψηθεί σωστά, μόλις τη βγάλετε από το φούρνο, μπορεί να καθίσει και να δημιουργηθεί λακκούβα. Για να μην σκάσει η επιφάνεια, γεμίστε το ταψί μέχρι τα 3/4 μόνο. Το ιδανικό ταψί για αυτή τη δόση είναι 30 εκ. Αν θέλετε μικρότερη βασιλόπιτα, διαιρέστε τα υλικά στη μέση (π.χ. 5 αυγά → 2 μεγάλα αυγά). Το ιδανικό ταψί για μικρή δόση είναι 23–25 εκ. Ψήσιμο – Αντιστάσεις ή αέρας: Αν ψήσετε στον αέρα στους 160°C, η εξωτερική κρούστα σκληραίνει γρήγορα, αλλά το κέντρο μπορεί να μείνει νωπό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύο προβλήματα: Να φαίνεται ρόδινη εξωτερικά αλλά να μην έχει ψηθεί σωστά στο κέντρο, με αποτέλεσμα να καθίσει μόλις βγει από το φούρνο. Η γρήγορη κρούστα περιορίζει τη διαφυγή της υγρασίας, με αποτέλεσμα να σκάσει η επιφάνεια καθώς φουσκώνει το κέντρο. Για καλύτερο αποτέλεσμα, προτιμήστε ψήσιμο στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα. Η ιστορία της βασιλόπιτας χάνεται μέσα στους αιώνες, το ίδιο και η αρχική συνταγή της. Αυτό που παραμένει το ίδιο είναι ο συμβολισμός, που δεν είναι άλλος από το να φέρει ευλογία, τύχη, ευημερία και αγάπη σε κάθε σπιτικό! Ξηροί καρποί, σταφίδες, πορτοκάλι, μαχλέπι, κανέλες και γαρύφαλλα για πλούσιο άρωμα. Εκτός από την κλασική διακόσμηση με τα σχέδια που δημιουργεί το άχνισμα, έχετε την επιλογή να την διακομίσετε με σοκολατένια γκανάζ ή με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα στολίδια! Στη δική μας οικογένεια έχουμε μια ιδιαίτερη συνταγή που κάνουμε κάθε χρόνο και είναι αυτή εδώ. Αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι είναι η καλύτερη, η πιο αφράτη! Από εμένα όλες οι ευχές για τύχη και ευημερία στο σπιτικό σας! TAGS TRADITIONAL DESSERTS FLOUR NEW YEAR'S DAY