• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 αυγά χωρισμένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. βούτυρο Lurpak
  • 1 κοφτό κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 120 γραμ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 120 γραμ. γάλα
  • 80 γραμ. κονιάκ
  • 200 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • Άχνη ζάχαρη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βασιλόπιτα της Αργυρώς

    Η τέλεια βασιλόπιτα

    Όλοι, πολύ εύκολα, μπορούμε να φτιάξουμε την δική μας σπιτική βασιλόπιτα αρκεί να ακολουθήσουμε τις οδηγίες από την Αργυρώ. Υλικά, όπως το βούτυρο, τα καρύδια και ο χυμός από πορτοκάλι δημιουργούν την πιο απίθανη βασιλόπιτα που θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας όταν φτιάξετε αυτή τη συνταγή. Προσθέστε χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και κάντε ότι στολισμό επιθυμείτε για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Για να γίνει η καλύτερη παραδοσιακή, αφράτη, φουσκωτή και εύκολη βασιλόπιτα από την Αργυρώ, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Πριν ξεκινήσουμε τη βασιλόπιτα,

    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
    • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών.
    • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την αφράτη βασιλόπιτα πολύ εύκολα αφού ψηθεί.

    Για το μίγμα

    • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη.
    • Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά.
    • Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μίγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
    • Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο.
    • Με μίξερ χειρός σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο.
    • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1.
    • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στη βασιλόπιτα.
    • Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ.
    • Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι.
    • Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
    • Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του.
    • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα.
    • Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από ζύμη, τότε είναι έτοιμη.
    • Αφήνουμε 15΄να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά.
    • Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
    • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
    • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να γράψετε ευχές στη βασιλόπιτα, φτιάξτε ένα εύκολο γλάσο  ή πάρτε ιδέες εδώ πώς να στολίσετε την βασιλόπιτά σας!

    Λίγα ακόμα μυστικά για την καλύτερη βασιλόπιτα από την Αργυρώ

    •Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη η βασιλόπιτα δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι.

    Την ώρα που θα διαλύσεις τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να το κάνεις πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται.

    Ρίξε μια κουταλιά αλεύρι από το συνολικό μέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσεις στη βασιλόπιτα. Έτσι θα διανεμηθούν σωστά στο μίγμα και θα πάνε σε όλη την βασιλόπιτα ομοιόμορφα.

    •Δώσε προσοχή στο ψήσιμο της βασιλόπιτας γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις τη βγάλεις από το φούρνο η βασιλόπιτα κάθεται στο κέντρο.

    •Για να μην σκάει στην επιφάνεια η βασιλόπιτα, φρόντισε στο ταψί σου η βασιλόπιτα να καλύπτει τα 3/4 ώστε με το ψήσιμο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε μικρό ταψί και να σκάει από πάνω. Το ιδανικό ταψί για αυτή τη δόση είναι 30 εκ.

    Ψήσιμο σε αέρα ή στις αντιστάσεις;

    Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160ºC. Όμως, ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβούν τα εξής 2:

    1. Να ξεγελαστείς από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις τη βγάλεις να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάθεται η βασιλόπιτα στην μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της.
    2. Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα με το ψήσιμο στον επιθετικό αέρα, μετά από λίγο να αρχίσει να σκάει η βασιλόπιτα γιατί το υγρό ακόμα κέντρο της ψάχνει διέξοδο με το ψήσιμο και το φούσκωμα του. Αποτέλεσμα είναι να σκάει η βασιλόπιτα στην επιφάνεια της.

    Συντήρηση

    Μπορείς να ψήσεις την βασιλόπιτα και αφού κρυώσει καλά, να την τυλίξεις με μεμβράνη και να την διατηρήσεις στην κατάψυξη. Διατηρείται για 2-3 μήνες. Μπορείς να την αφήσεις αφού κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας σου καλά σκεπασμένη για μερικές ημέρες. Θα τη διακοσμήσεις τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την κόψεις.

    •Αν θέλεις βασιλόπιτα υπερπαραγωγή, φτιάξε αυτό το θεϊκό γλάσο με παστεριωμένη μαρέγκα που είναι ένα λευκό σύννεφο και μπορείς να γαρνίρεις τέλεια τα γλυκά σου.

    Η ιστορία της βασιλόπιτας χάνεται μέσα στους αιώνες, το ίδιο και η αρχική συνταγή της.

    Αυτό που παραμένει το ίδιο είναι ο συμβολισμός που έχει η παραδοσιακή βασιλόπιτα, που δεν είναι άλλος από το να φέρει ευλογία, τύχη, ευημερία και αγάπη σε κάθε σπιτικό! Τα δε υλικά που χρησιμοποιούνται είναι υλικά που προσφέρουν πλούσια γεύση και μοναδικά αρώματα, για να σφραγίσουν την ιδιαιτερότητα στην κάθε τέλεια βασιλόπιτα. Ξηροί καρποί, καρύδια, αμύγδαλα και αμυγδαλόψυχα, γιαούρτι, σοκολάτα ακόμα και λευκή σοκολάτα, σταφίδες, πορτοκάλι, μαχλέπι, κανέλες και γαρύφαλλα για πλούσιο άρωμα. Υλικά πλούσια, που κάνουν πραγματικά τέλεια την κάθε βασιλόπιτα.

    Και έτσι πλούσιος είναι και ο στολισμός της. Εκτός από την κλασική διακόσμηση με τα σχέδια που δημιουργεί το άχνισμα με τη ζάχαρη, η βασιλόπιτα παίρνει ό,τι στόλισμα ποθείτε. Από τη σοκολατένια γκανάζ μέχρι και πιο πρωτότυπη βασιλόπιτα με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα στολίδια! Και είτε είναι βασιλόπιτα κέικ, ή τσουρέκι, βασιλόπιτα πολίτικη ή σμυρνέικη, ακόμα και αν είναι νηστίσιμη με λάδι ή διαίτης με στέβια, όλες επιτελούν το σκοπό τους, να φέρουν δηλαδή τις μέρες των γιορτών την οικογένεια πιο κοντά για να μοιραστούν στιγμές χαράς.

    Στη δική μας οικογένεια έχουμε μια ιδιαίτερη συνταγή που κάνουμε κάθε χρόνο και είναι αυτή εδώ, γι’ αυτό φέρει και το όνομά μου, Αργυρώ. Αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι είναι η καλύτερη, η πιο αφράτη, η πιο ζουμερή και η πιο απίθανη βασιλόπιτα! Είναι η κλασική βασιλόπιτα του σπιτιού μας και δεν την αλλάζουμε εύκολα! Είναι μια εύκολη συνταγή με μοναδικά αρώματα από κανελογαρύφαλλα και χυμό πορτοκάλι, με βουτυράτη υφή και μοναδική γεύση. Δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε! Από εμένα όλες οι ευχές για τύχη και ευημερία στο σπιτικό σας!

    Εύχομαι σε όλους σας καλή επιτυχία, καλή χρονιά με υγεία και όλα τα καλά του θεού στις καρδιές και στις οικογένειες σας.

    Διαβάστε και μάθετε ακόμα το μυστικό μου για την πιο αφράτη και τέλεια βασιλόπιτα.

    Και αν θέλετε να δοκιμάσετε μία διαφορετική βασιλόπιτα από την Αργυρώ, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×