Ψωμί: η συντήρηση, στο ψυγείο, στην κατάψυξη

Πόσο συχνά αγοράζετε ψωμί στο σπίτι σας; Καταναλώνετε μία φρατζόλα καθημερινά; Αν όχι, καλό θα είναι να μάθετε τον σωστό τρόπο για να αποθηκεύετε το ψωμί σας, σε θερμοκρασία δωματίου, στη συντήρηση στο ψυγείο ή στην κατάψυξη ώστε να μην χρειάζεται να πετάτε αυτό που περισσεύει και να το καταναλώνετε τις επόμενες ημέρες. Βέβαια ακόμα και αν σας μπαγιατέψει το ψωμί, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε με άλλους τρόπους, όπως με το να το κάνετε αυγοφέτες ή να το ψιχουλιάσετε και να το βάλετε στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσετε σε κεφτεδάκια.

Το φρέσκο ψωμί μπορεί να διατηρηθεί κάλλιστα 2-3 μέρες πριν αρχίσει να μπαγιατεύει. Τα πιο σκούρα ψωμιά και αυτά με το προζύμι, διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ψωμί στην κατάψυξη
Αξίζει  να σημειωθεί ότι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του ψωμιού σας, αν δεν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα καθημερινά, είναι η κατάψυξη, όπου συντηρείται καλύτερα.

Μάλιστα, αν κόψετε σε μερίδες και καταψύξετε το ψωμί που χρειάζεστε καθημερινά, θα έχετε φρέσκο ζεστό ψωμί την ώρα που το θέλετε. Απλά τυλίξτε καλά με μεμβράνη τροφίμων ολόκληρη τη φρατζόλα και βάλτε το στην κατάψυξη. Όταν το χρειαστείτε, δεν χρειάζεται απόψυξη, απλά βγάλτε το από την κατάψυξη, καταβρέξτε με νερό και βάλτε το στο φούρνο για 20΄στους 200 βαθμούς C.

Συντήρηση σε θερμοκρασία δωματίου
Αν επιλέξετε να κρατήσετε το ψωμί σας σε θερμοκρασία δωματίου, προσέξτε το σημείο που θα το τοποθετήσετε. Πρέπει να είναι μακριά από μυρωδιές, υγρασίες και ήλιο.

Αποθηκεύστε το στην ψωμιέρα. Και όμως, η ψωμιέρα πραγματικά κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται, μιας και κρατά κλεισμένο σε σκοτεινό χώρο το ψωμί σας, του επιτρέπει να αερίζεται αλλά να μην στεγνώνει και επίσης, κλείνει έξω την ανεπιθύμητη υγρασία και τις μυρωδιές. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα είδη, ξύλινες, μεταλλικές ακόμα και πλαστικές ψωμιέρες.

Αν δεν έχετε ψωμιέρα, πάρτε μία υφασμάτινη σακούλα για το ψωμί σας. Θα το συντηρήσει και αυτή μια χαρά. Αυτοσχεδιάστε και χρησιμοποιήστε μια παλιά καθαρή μαξιλαροθήκη, με χοντρό ύφασμα για να αποθηκεύετε το ψωμί σας. Κρεμάστε τη σε ένα σημείο της κουζίνας σας μακριά από το σημείο που μαγειρεύετε.

Αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τίποτα από τα παραπάνω, τότε η χάρτινη σακούλα που αγοράζετε το ψωμί σας θα σας βοηθήσει στη διατήρησή του. Κλείνετέ την πολύ καλά για να μην ξεραθεί η φρατζόλα σας.

Ψωμί στο ψυγείο
Όσο γι’ αυτούς που θέλουν να συντηρούν το ψωμί τους στη συντήρηση του ψυγείου, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου επιταχύνουν τη διαδικασία αφυδάτωσης του ψωμιού και έτσι αυτό ξεραίνεται πιο γρήγορα. Και όλο αυτό εξηγείται και επιστημονικά!

Το ψωμί είναι ουσιαστικά ένα “δίκτυο μορίων” γλουτένη και από μόρια αμύλου. Αιωρούμενο σε αυτό το δίκτυο των μορίων είναι το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη ζύμωση της μαγιάς μέσα στη ζύμη. Αυτό του δίνει την αφράτη υφή του.

Όταν η ζύμη θερμαίνεται στο φούρνο, τα μόρια αμύλου αποδυναμώνονται και επιτρέπουν σε μόρια του νερού να εισέλθουν ανάμεσα στις αλυσίδες των μορίων υδατανθράκων και να συνδεθούν μαζί τους. Αυτό διογκώνει το άμυλο και αρχίζει να μαλακώνει.

Μόλις αρχίζει η ψύξη (ουσιαστικά από τη στιγμή που θα βγει από το φούρνο) η διαδικασία αρχίζει να αντιστρέφεται και τα μόρια αμύλου αρχίζουν να “στεγνώνουν” ή να κρυσταλλώνουν και σκληραίνουν ξανά, μια διαδικασία γνωστή ως “αναδιαμόρφωση”.

Δείτε επίσης παρακάτω πώς να αποθηκεύσετε σωστά σπιτική ζύμη για πίτσα στην κατάψυξη και πώς να φτιάξετε προψημένη κατεψυγμένη πίτσα.

https://www.argiro.gr/2019/02/psomi-syntirisi-sto-psygeio-stin-katapsyksi/