Αυτό το χωριάτικο ψωμί με προζύμι πιο εύκολο δεν γίνεται! Σας έχω όλα τα μυστικά για το σπιτικό προζύμι. Εναλλακτικά, αγοράστε το προζύμι από το φούρνο...

Αυτό το χωριάτικο ψωμί με προζύμι πιο εύκολο δεν γίνεται! Σας έχω όλα τα μυστικά για το σπιτικό προζύμι. Εναλλακτικά, αγοράστε το προζύμι από το φούρνο της γειτονιάς σας.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
585

Για το ψωμί µε προζύµι

  • 200 γρ. προζύμι
  • 1 kg αλεύρι χωριάτικο
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Νερό όσο σηκώσει (περίπου 600-650 γραμ.)
  • Προαιρετικά
  • 2 κ.σ. σουσάμι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το ψωμί με προζύμι

    Βάζουμε πρώτα το αλεύρι σε λεκάνη.

    Κάνουμε στη μέση λακκούβα.

    Ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας φυσικό προζύμι για το ψωμί σας.

    Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στη λεκάνη.

    Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.

    Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου για 2 ώρες.

    Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο μας.

    Δίνουμε σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο.

    Βάζουμε το ψωμί σε λαδωμένο ταψί Νο 30-32.

    Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 30΄.

    Κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια του ψωμιού.

    Ραντίζουμε το ψωμί με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

    Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει.

    Δείτε και τα 12 μυστικά μου για να φτιάχνετε πάντα το καλύτερο ψωμί με σίγουρη επιτυχία.

    Αν σας άρεσε η συνταγή μου για σπιτικό χωριάτικο ψωμί με προζύμι, δείτε και την παρακάτω τέλεια συνταγή:

    γρήγορο ψωμί
    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται