Αυτό το χωριάτικο ψωμί με προζύμι πιο εύκολο δεν γίνεται! Σας έχω όλα τα μυστικά για το σπιτικό προζύμι. Εναλλακτικά, αγοράστε το προζύμι από το φούρνο...

Αυτό το χωριάτικο ψωμί με προζύμι πιο εύκολο δεν γίνεται! Σας έχω όλα τα μυστικά για το σπιτικό προζύμι. Εναλλακτικά, αγοράστε το προζύμι από το φούρνο της γειτονιάς σας.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Για το ψωμί µε προζύµι

  • 200 γρ. προζύμι
  • 1 κ. αλεύρι χωριάτικο
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Νερό όσο σηκώσει (περίπου 600-650 γραμ.)
  • Προαιρετικά
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το ζυμωτό χωριάτικο ψωμί με προζύμι

    Βάζουμε πρώτα το αλεύρι σε λεκάνη.

    Κάνουμε στη μέση λακκούβα.

    Ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας φυσικό προζύμι για το ψωμί σας.

    Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στη λεκάνη.

    Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.

    Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου για 2 ώρες.

    Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο μας.

    Δίνουμε σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο.

    Βάζουμε το ψωμί σε λαδωμένο ταψί Νο 30-32.

    Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 30΄.

    Κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια του ψωμιού.

    Ραντίζουμε το ψωμί με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

    Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει.

    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×