• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
4319

Υλικά

  • Μερίδες 2 ψωμιά
  • 1 kg αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
  • 1-1/2 φακελάκι (12 γραµ )ξερή μαγιά ή 40 γραµ φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κοφτά αλάτι
  • 620 γρ. χλιαρό νερό
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Bάζουμε το αλεύρι για ψωμί σε μια λεκάνη.

    Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

    Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά αντί για ξερή μαγιά, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά.

    Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό με ένα κουτάλι.

    Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε.

    Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. 

    Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι τα χέρια και τον πάγκο εργασίας.

    Όταν γίνει λεία και εύπλαστη τη μαζεύουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω.

    Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά.

    Την αφήνουμε 45’ λεπτά σε ζεστό σημείο να ανέβει και να διπλασιαστεί. 

    Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο να ξεφουσκώσει.

    Την ξαναβάζουμε στο λαδωμένο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30’ σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.

    Αφού γίνει και το δεύτερο φούσκωμα βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και την πιέζουμε να ξεφουσκώσει.

    Τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.

    Θα φτιάξουμε 2 κομμάτια. 

    Πλάθουμε και προαιρετικά βάζουμε σουσάμι.

    Τα αραδιάζουμε σε ταψί πασπαλισμένη με αλεύρι, ή στρωμένη με λαδόκολλα.

    Τα σκεπάζουμε  και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για 30’.

    Όταν φουσκώσουν, τα χαράζουμε σε 1-2 σημεία στην επιφάνεια και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 200 °C για 35 με 40’ μέχρι να ροδίσουν καλά.

    Μυστικά

    Αν έχετε μίξερ βάλτε τα υλικά στο μίξερ και ζυμώστε 4-5’ στο αργό και 5 λεπτά δυνατό μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα γύρω από τον γάντζο ζυμώματος και να γίνει λεία. Μετά ακολουθήστε την διαδικασία κανονικά.

    Αν θέλετε να ψήσετε σε αντιστάσεις να προθερμάνετε καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 220 °C και να τοποθετήσετε το ψωμί στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου. Ψήστε μέχρι να ροδίσει καλά.

    Για να έχουμε ζεστό περιβάλλον για τη ζύμη, ανάβουμε το φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 50°C για 5 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε μέσα τη ζύμη να φουσκώσει χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα.

    Διαβάστε τα  μυστικά για το καλύτερο σπιτικό ψωμί που πρέπει να προσέξετε στην παρασκευή του.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται