Υλικά
ΓΙΑ 7 ΣΠΙΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
Υλικά
ΓΙΑ 7 ΣΠΙΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
Εκτέλεση
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
- Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε έντονα για περίπου 6-8 λεπτά.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά σκεπασμένη.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι για το φύλλο κρούστας από την Αργυρώ σε 7 ίσα κομμάτια.
- Πλάθουμε με τα χέρια τα κομμάτια ζύμης σε χοντρά φύλλα μεγέθους 8 περίπου εκατοστών.
- Βάζουμε το λάδι σε μπολ.
- Με τα χέρια βουτάμε μία μία πίτα μέσα στο λάδι και την τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη μέσα σε μικρό μπολ ίσα που να τις χωράει.
- Τέλος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι το φύλλο κρούστας.
- Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Όσο πιο πολύ χρόνο αφήνουμε αφήνουμε τόσο πιο μεγάλη ελαστικότητα αποκτούν.
- Χρειαζόμαστε κατά προτίμηση τραπέζι (οι γωνίες θα σας δυσκολέψουν αρκετά) στρογγυλό ή οβάλ, τραπέζι χωρίς γωνίες με πολύ καθαρή και λεία επιφάνεια.
- Στραγγίζουμε ένα ένα φύλλο από το λάδι και με τα χέρια αρχίζουμε να το ανοίγουμε, τεντώνοντας την πολύ ελαστική ζύμη και φτιάχνοντας ένα πολύ μεγάλο και σχεδόν διάφανο φύλλο.
- Σιγά σιγά τραβάμε το φύλλο κρούστας γύρω γύρω από όλες τις πλευρές, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Ανασηκώνουμε το φύλλο πότε πότε σαν να στρώνουμε τραπεζομάντηλο, γιατί έτσι παίρνει αέρα και τραβιέται με αποτέλεσμα να ανοίγει ακόμα σε πιο λεπτό πάχος.
- Μη σας ανησυχεί ο αέρας που εγκλωβίζεται από κάτω, με το τύλιγμα της πίτας εξαφανίζονται οι φουσκάλες αέρα.
- Αφαιρούμε, κόβοντας τις εξωτερικές άκρες που είναι λίγο πιο χοντρές από το υπόλοιπο φύλλο.
- Απλώνουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας στο φύλλο κρούστας.
- Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολά, στριφτάρια, διπλά ρολά και γενικά παίξτε με αυτή τη ζύμη, θα χαρείτε πολύ τη διαδικασία της.
- Και μη φοβάστε, δεν παθαίνει κάτι, είναι πολύ ελαστική.
- Ένας άλλος τρόπος είναι να διπλώσουμε το φύλλο στα 2 ή στα 4 σαν μαντήλι και να βάλουμε επάνω τη γέμιση.
- Το κλείνουμε σε φάκελο ή τρίγωνο.
- Επίσης, τα κομμάτια που μου περισσεύουν, τα φτιάχνω τυλιχτά σαν σαραγλί με ξηρούς καρπούς και ζάχαρη, ή με ζάχαρη και κανέλα για γλυκά με φύλλο κρούστας.
- Νομίζω πως απορίες όπως πως να φτιάξω φύλλο κρούστας, σας έχουν απαντηθεί!