• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
144

Για τη σαλάτα φακές με κινόα

  • 1½ φλ. φακές ψιλές
  • 1 φλ. κινόα ανάμεικτη
  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 12 μακρόστενα ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2-3 πολύ τρυφερά φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Μπόλικο φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό (φύλλα)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 150 γρ. τυρί χαλούμι ή τυρί ταλαγάνι κομμένο σε μικρά καρέ
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 360 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Σαλάτα φακές με κινόα

Για τη σαλάτα φακές με κινόα, βράζουμε πρώτα τις φακές σε μικρή κατσαρόλα για περίπου 25 λεπτά σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

Τις ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό.

Τις  αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν, και τις βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.

Βάζουμε την κινόα σε λεπτό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό που θα τρέχει να μην είναι πλέον λευκό, αλλά να βγαίνει διάφανο.

Βάζουμε την κινόα σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να την σκεπάζει και σιγοβράζουμε μέχρι να σκάσει ο καρπός, για περίπου 10 λεπτά και να ανοίξει, αλλά όχι να λιώσει.

Αλατίζουμε την κινόα την ώρα που βράζει.

Τη στραγγίζουμε καλά και την ρίχνουμε στις φακές.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ξύδι, καθώς και φρέσκα μυρωδικά και το χαλούμι.

Ανακατεύουμε τη σαλάτα.

Σερβίρεται  σκέτη σαν γεύμα η γαρνιτούρα πλάι σε κρέας η πουλερικά.

Ενδεικτικά ψήστε για λίγο το τυρί σε αντικολλητικό τηγάνι, κόψτε το σε μικρά καρέ και προσθέστε το στη σαλάτα.

Θέλετε περισσότερες υγιεινές συνταγές με φακές; Βρείτε τες όλες εδώ!

Αν σας άρεσε αυτή η σαλάτα φακές με κινόα, δοκιμάστε και την παρακάτω υπέροχη συνταγή:

Ποια σαλάτα με όσπρια προτιμάτε;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ο ορισμός του ισορροπημένου μεσογειακού πιάτου. Ο συνδυασμός της φακής με την κινόα μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν πολύ κοντά σε αυτή του κρέατος. Η παρουσία λιπαρών (αβοκάντο, ελαιόλαδο) μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών της συνταγής, αυξάνοντας, παράλληλα, τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πιάτου. Προσθέστε λίγες ελιές και μια φέτα ψωμί αντί για τυρί κι έχετε ένα εξαιρετικά θρεπτικό νηστίσιμο γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται