Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ "ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ"
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ "ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ"
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ
- σε φαρδια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του μοσχαριού – για 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε μία πιατέλα, όπου και τα διατηρούμε σκεπασμένα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει καθόλου χρώμα.
- Ξαναβάζουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα, καθώς και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στην πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά.
- Αφήνουμε 1 με 2 λεπτά να ζεσταθούν και βγάλουν το άρωμά τους.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό, ώστε να ψηθεί ο πελτές και να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με την κουτάλα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο ζεστό νερό, ώστε να σκεπάσει το κρέας.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μοσχάρι μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Χρειάζεται περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Το φαγητό πρέπει να βράζει σε χαμηλή φωτιά, πάντα με καπάκι, ώστε να μην εξατμίζονται τα υγρά, αλλά να μαλακώσει σωστά το κρέας και να μείνει αρκετή σάλτσα στο τέλος.
- Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε.
- Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
- Τα στραγγίζουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, κι όπως είναι ζεστά ακόμα προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο, και μια κουτάλα βαθιά με σάλτσα από το κρέας.
- Απαλά ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ντύσει μαζί με τη σάλτσα τα μακαρόνια.
- Τα βάζουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε επάνω το κρέας.
- Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Για την παστιτσάδα με μοσχάρι,
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ "ΣΠΕΤΣΕΡΙΚΟ"
- Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά στο μπλέντερ, καθώς και το δαφνόφυλλο.
- Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
- Διατηρούμε το μείγμα “Σπετσερικό ” σε βάζο.
- Συνήθως χρησιμοποιώ από 1/2 έως 1 κ.γ (κοφτό), ανάλογα με την ένταση που θέλω να δώσω στο κάθε φαγητό.
EXTRA TIPS ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΣΤΙΤΣΑ
- Καλό ρόδισμα στο μοσχάρι.
- Πριν ροδίσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί, ώστε να τραβήξει την εξωτερική υγρασία.
- Αφήνουμε το κρέας για τουλάχιστον 15-20 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ετοιμάστε το μείγμα “Σπετσερικό” και προσθέστε στην παστιτσάδα από 1/2 κ.γ έως 1 κ.γ, ανάλογα με την ένταση που θέλετε να δώσετε.