Υλικά
ΓΙΑ 2 ΦΥΛΛΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Υλικά
ΓΙΑ 2 ΦΥΛΛΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στον πάγκο ή σε μεγάλο μπολ.
- Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το νερό.
- Δουλεύουμε κυκλικά, στο κέντρο, με τα ακροδάχτυλα, παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι στα υγρά.
- Με σπάτουλα, τη δουλεύουμε μέχρι να βραχεί καλά όλο το αλεύρι.
- Αν η ζύμη είναι τραχιά ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Αποφεύγουμε να δουλεύουμε με τα χέρια γιατί μαλακώνει πολύ το βούτυρο.
- Όταν είναι εύπλαστη και πλέον δουλεύεται χωρίς να κολλάει στα χέρια, τη μαζεύουμε σε μπάλα και χαράζουμε σταυρωτά την επιφάνειά της.
- Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την τυλίγουμε με λαδόκολλα.
- Την αφήνουμε για 30´στο ψυγείο να παγώσει και να ξεκουραστεί.
- Ξετυλίγουμε το κρύο βούτυρο από το χαρτί.
- Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και πιάνουμε το βούτυρο, πατώντας το ελαφρά, ώστε να απλώσει και το πάχος του να κατέβει μισή φορά ή το πλαταίνουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
- Αφήνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζύμη το λιγότερο για 30´στο ψυγείο.
Η ζύμη
ΑΝΟΙΓΜΑ ΖΥΜΗΣ
- Οι θερμοκρασίες στην παρασκευή για τη ζύμη και ο χρόνος ξεκούρασης στο ψυγείο είναι πολύ σημαντικοί.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο.
- Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε κάθε γωνιά της ζύμης (4 άκρες) και στο κέντρο αφήνουμε να είναι παχύ το στρώμα της.
- Σαν σταυρό, δηλαδή, που στη μέση φουσκώνει βουναλάκι.
- Ακουμπάμε το παγωμένο και πεπλατυσμένο βούτυρο πάνω στο κέντρο που είναι χοντρό και διπλώνουμε πάνω του σταυρωτά τις 4 γωνιές του φύλλου που εξέχουν.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι, οπότε είναι αναγκαίο.
- Μας οδηγεί από μόνη της π.χ. όταν κολλάει ελαφρά θέλει λίγο αλεύρι για να ανοίγει εύκολα.
- Ανοίγουμε με χοντρό πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα με διάσταση 50Χ20 εκ., κρατώντας τη με την κοντή πλευρά προς εμάς.
- Νοητά την χωρίζουμε σε τρία μέρη.
- Διπλώνουμε το κάτω 1/3 πάνω στο κέντρο και το επάνω 1/3 πάνω στα άλλα δύο διπλωμένα κομμάτια.
- Πατάμε με τον πλάστη προσεκτικά τις άκρες, ενώνοντας τες.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και παγώνουμε για 30´ στο ψυγείο .
- Εάν έχει πέσει μπόλικο το αλεύρι στο άνοιγμα, την τινάζουμε με πινέλο πριν το δίπλωμα.
- Μετά από κάθε δίπλωμα πρέπει να είναι τετράγωνη, να έχει τρεις στρώσεις και να ευθυγραμμίζεται ομοιόμορφα.
- Την γυρίζουμε κατά 1/4 κάθε φορά, επαναλαμβάνοντας το άνοιγμα, το δίπλωμα και το πάγωμα της.
- Συνολικά, κάνουμε την ίδια διαδικασία έξι φορές
- Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την καταψύξουμε.
- Με τα διπλώματα, τα ανοίγματα και την ξεκούραση πετυχαίνουμε φουσκωτή, αφράτη και με πολλές τραγανές στρώσεις ενδιάμεσα που, αφού ψηθεί, θρυμματίζεται σε πολλά φύλλα.