Πίσω

Γιαούρτι

Το γιαούρτι στη μαγειρική σας

Με τη μοναδική και φυσική του κρεμώδη υφή και τη χαρακτηριστική του γεύση, το γιαούρτι είναι βασικό συστατικό σε πολλές αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές. Όλα τα μυστικά για τις συνταγές με γιαούρτι τις έχει Αργυρώ.

Στην Ινδία, οι μάγειρες βασίζονται σε αυτό το υλικό και στη θαυμάσια ικανότητά του να μαρινάρει πολλά είδη κρεάτων, να διατηρεί την υγρασία σε τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου μαγειρέματος, και να προσφέρει πικάντικη γεύση. 

Το γιαούρτι μπορούμε να το απολαύσουμε με πολλούς τρόπους, με φρούτα, με μέλι κ.α. Επίσης, υπάρχουν γιαούρτια που απευθύνονται σε συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό, όπως είναι το παιδικό γιαούρτι και το γιαούρτι χωρίς λακτόζη.

Αποτελεί παράγωγο του γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση και πήξη (χάρη στην εισαγωγή βακτηρίων που είναι ωφέλημα για την ανθρώπινη υγεία ), το γιαούρτι δεν περιέχει επιπλέον γλυκαντικά ή αρωματικές ύλες, ενώ μπορεί να περιέχει άμυλο και πηκτίνη για καλύτερη υφή. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε λίπος, υπάρχουν γιαούρτια πλήρη αλλά και χωρίς καθόλου λίπος. Συνήθως εκείνα των χαμηλών λιπαρών τείνουν να είναι πιο όξινα από τα πλήρη.

Τι κάνουμε όταν δεν έχουμε γιαούρτι

Η ξινή κρέμα (το γνωστό sour cream) σε αλμυρές συνταγές ή και σε γλυκές μπορούν να αντικαταστήσουν το γιαούρτι σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και τα αρτοσκευάσματα μπορεί να επηρεαστούν λόγω διαφορετικών επιπέδων οξύτητας.

Πως επιλέγουμε

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που διατίθενται στο εμπόριο και διαφοροποιούνται κυρίως στην υφή, την γεύση και τα λιπαρά. Η επιλογή αποτελεί προσωπικό γούστο του καθενός. Τα περισσότερα ελληνικά γιαούρτια είναι γνωστά για την πυκνή και πλούσια γεύση τους. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και το δικό μας σπιτικό γιαούρτι.

Τρόπος προετοιμασίας

Συχνά είναι καλή ιδέα να το ανακατεύουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε. Τα περισσότερα γιαούρτια θα πήξουν όταν θερμανθούν, επομένως η ήπια θέρμανση είναι μια καλή επιλογή. Το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο είναι στραγγιστό, έχει περισσότερο λίπος. Επομένως είναι καταλληλότερο όταν το μαγείρεμα απαιτεί υψηλή θερμοκρασία. 

Τρόπος αποθήκευσης

Διατηρήστε το στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία. Δίνει υπέροχη υφή στις συνταγές και στα γλυκά με γιαούρτι. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το καλύτερο γιαούρτι να χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά. Η σωστή συντήρηση και αποθήκευση του γιαουρτιού είναι σημαντική παράμετρος για την κατανάλωσή του. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου έχει τα πάντα που πρέπει μα γνωρίζεις για το γιαούρτι και τις καλύτερες, πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται