Πατατάκια

Πατατάκια, τραγανά και νόστιμα, εύκολα στο τηγάνισμα. Ιδανικό σνακ για όλους, με αλάτι, πάπρικα ή άλλα μυρωδικά της επιλογής σας.

Εύκολη
0:25

4 μερίδες

15 λεπτά

10 λεπτά

πατατακια - σπιτικα πατατακια - τσιπσ πατατασ

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Αν αφήσουμε τη φλούδα, τρίβουμε καλά με σφουγγάρι.
  2. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διαφανείς, με μαντολίνο. Η ομοιόμορφη κοπή είναι βασική για τραγανά τσιπς.
  3. Τοποθετούμε τις φέτες σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά και αλλάζουμε το νερό 2 φορές για να φύγει το άμυλο.
  4. Ξεπλένουμε τις φέτες σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να είναι διάφανο.
  5. Απλώνουμε τις πατάτες σε πετσέτα σε ταψί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία πριν τηγανιστούν.
  6. Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθιά κατσαρόλα. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγες φέτες κάθε φορά, χωρίζοντας τες με τρυπητή κουτάλα ώστε να μην κολλήσουν.
  7. Τηγανίζουμε περίπου 2½–3 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσό χρώμα. Θυμηθείτε ότι συνεχίζουν να ψήνονται 1 λεπτό ακόμη μετά το βγάλσιμο από το λάδι.
  8. Στραγγίζουμε τα τσιπς σε ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες δόσεις.
  9. Προσθέτουμε μπαχαρικά όσο είναι ζεστά (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη κ.ά.).
  10. Για ακόμα πιο τραγανά τσιπς πατάτας, τα στεγνώνουμε σε φούρνο 130°C στον αέρα για 5 λεπτά στη μεσαία σχάρα.

ΤΣΙΠΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

  1. Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, μπορείτε να φτιάξετε τα τσιπς πατάτας στο φούρνο:
  2. Προετοιμάστε 2 ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, ώστε να απλωθούν οι φέτες πατάτας χωρίς να καλύπτει η μία την άλλη.
  3. Αλείψτε ή ψεκάστε καλά με λάδι και τις δύο πλευρές των φετών.
  4. Πασπαλίστε με ανθό αλατιού ή τα μπαχαρικά της επιλογής σας.
  5. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150–160°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.
  6. Για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία και παρατείνετε το ψήσιμο 5–10 λεπτά. Ανεβοκατεβάστε τα ταψιά στα μισά του ψησίματος για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Tips

  • Επιλέγουμε πατάτες κατάλληλες για τηγάνισμα.
  • Ξεπλύνετε πολύ καλά τις φέτες πατάτας πριν το τηγάνισμα για να φύγει όλο το άμυλο – μόνο έτσι θα γίνουν τραγανά.
  • Αρωματίστε τα τσιπς με ό,τι μπαχαρικό ή βότανο σας αρέσει: ρίγανη, πάπρικα, BBQ sauce, αποξηραμένο σκόρδο ή κρεμμύδι, ξύδι ή τριμμένη παρμεζάνα.
  • Τηγανίστε τα λίγα λίγα σε άφθονο, καυτό λάδι σε βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα χωρίς να πέσει η θερμοκρασία.
  • Στραγγίστε τα καλά με τρυπητή κουτάλα (ιδανικά “αράχνη”) και στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί πριν τα σερβίρετε.
Απόρρητο