Καλοκαίρι

καλοκαίρι

Η εποχή της ξεγνοιασιάς

Καλοκαίρι, η εποχή που όλοι περιμένουμε γιατι την έχουμε συνδυάσει με την ξεγνοιασιά των παιδικών μας χρόνων. Η προέλευση της ονομασίας είναι μάλλον ευνόητη, το καλοκαίρι κάνει καλό καιρό. Από την ένωση των δυο λέξεων καλός και καιρός καποιά στιγμή στα μεσαιωνικά χρόνια πήρε το ονομά της η εποχή. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το καλοκαίρι θέρος, μια λέξη που σχετίζεται με την έννοια της θερμότητας και του θερμού. Αυτή η σύνδεση είναι λογική, αφού το καλοκαίρι έχει ζέστη, τα τελευταία μάλιστα χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υπερβολική!

Το θέρος σχετίζεται και με το θερισμό. Αρχικά, βέβαια, θερίζω σήμαινε απλώς περνώ το καλοκαίρι μου, παραθερίζω θα λέγαμε σήμερα. Επειδή όμως η σπουδαιότερη αγροτική εργασία του καλοκαιριού είναι η συγκομιδή του σιταριού κατέληξε να ονομαστεί θερισμός. Όχι τυχαία το καλοκαίρι στην αρχαία τέχνη παρασταίνεται σαν ένας όμορφος νέος στεφανωμένος με στάχυα που κρατά δρεπάνι.

Το καλοκαίρι, ουσιαστικά, ξεκινά με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 ή 22 Ιουνίου. Η λαϊκές παραδόσεις έχουν τοποθετησεί και σε αυτή την ημερομηνία πλήθος εορτασμών και τελετουργικών. Στην νεοελληνική παράδοση στις 24 Ιουνίου τοποθετείται η γιορτή του Αη Γιαννιού, που συνοδεύεται με την τέλεση του πανάρχαιού μαντικού εθίμου του Κλήδονα. Τις μέρες του θερινού ηλιοστασίου τοποθετούσαν κι οι αρχαίοι Αθηναίοι την αρχή της χρονιάς τους. Ο πρώτος μήνας του αθηναϊκου έτους, ο Εκατομβαιών ξεκινούσε τότε και συνοδευόταν με θυσίες στον θεό του φωτος τον Απόλλωνα.

Το καλοκαίρι κυριαρχεί το φως και τα πάντα βρίσκονται σε αφθονία. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο είναι ίσως η καλύτερη εποχή για μια καλή διατροφή. Αν και όλοι παραστρατούμε στις διακοπές, το καλοκαίρι υπάρχουν πολλές και καλές διατροφικές εναλλακτικές. Τα φρούτα βρίσκονται στην καλύτερή τους ώρα, Καρπούζια, πεπόνια, βερίκοκα και ροδάκινα δεν λείπουν απο κανένα τραπέζι. Ταυτόχρονα η θάλασσα μας δίνει το καλοκαίρι τα πιο νόστιμα ψάρια της και θαλασσινά της. Φυσικά όλοι αυτοί οι μεζέδες συνδυάζονται άριστα με την καλοκαιρινή ξεκούραση σε ένα ταβερνάκι που το χτυπά το κύμα.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι μια εξαιρετική εποχή. Για τα παιδιά είναι η εποχή της ανεμελιάς, η εποχή που μετράει μόνο το πόσα παγωτά έφαγες και το πόσα μπάνια έκανες. Για εμάς τους μεγαλύτερους αποτελει την ευκαιρία για λίγη ξεκούραση, και γιατί όχι για μια μικρή επιστροφή στην παιδική μας ηλικία.

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: