• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το γεμιστό αρνί μπούτι

  • 1 αρνίσιο μπούτι γύρω στα 2 με 2-1/2 κιλά χωρίς κόκαλο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 2 χρωματιστές πιπεριές
  • 2-3 κλων. φρέσκα μυρωδικά
  • Δεντρολίβανο
  • Ρίγανη
  • Θυμάρι
  • Σπάγκος ψησίματος

Για τις πατάτες

  • 6-8 πατάτες
  • 1 lt νερό
  • 2-3 κλων. φρέσκα μυρωδικά
  • 1 λεμόνι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κρέας σε θερμοκρασία δωματίου

    Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό το κρέας.

    Για το αρνί μπούτι γεμιστό

    Αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Το ανοίγουμε στον πάγκο.

    Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, τα μυρωδικά και το σκόρδο ψιλοκομμένο για το αρνί μπούτι γεμιστό.

    Τα ανακατεύουμε και αλείφουμε με το μισό μίγμα το μπούτι εσωτερικά.

    Σε όλη την επιφάνεια βάζουμε κομμάτια χρωματιστής πιπεριάς και λεπτά μπαστούνια τυριού.

    Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το δένουμε με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του.

    Αλείφουμε και εξωτερικά το κρέας με το μίγμα μουστάρδας.

    Το βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα και 20 λεπτά.

    Για τις πατάτες

    Πλένουμε πολύ καλά τις φρέσκες μικρές πατάτες με την φλούδα τους.

    Τις βράζουμε για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό.

    Τις στραγγίζουμε. Τις βάζουμε σε μπολ.

    Τις σπάμε ελαφρά ή τις τσακίζουμε με βαρύ αντικείμενο.

    Προσθέτουμε τα βότανα, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.

    Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό μόλις που να σκεπάζονται οι πατάτες.

    Τις βάζουμε στο ταψί γύρω από το μπούτι που έχει μισοψηθεί.

    Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα και να μείνει το φαγητό σχεδόν με το λάδι του. Οι πατάτες απέξω ξεροψήνονται και μέσα γίνονται μελωμένες.

    Αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 15 λεπτά σκεπασμένο και να ανακτήσει τα υγρά του.

    Σερβίρουμε το ρολό ολόκληρο με τις πατάτες.

    Διαφήμιση

    Εναλλακτικό ψήσιμο

    Αφού τυλίξουμε το ρολό και δέσουμε, το ροδίζουμε για 10 λεπτά γύρω γύρω σε καυτό τηγάνι.

    Το μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 250°C για 45 λεπτά.

    Προσθέτουμε τις πατάτες, χαμηλώνουμε το φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μελώσουν οι πατάτες και να μείνει το φαγητό σχεδόν μόνο με το λάδι του.

    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται