Μπανόφι (banoffee)

Αυθεντική μπανόφι συνταγή με τραγανή βάση μπισκότου, φρέσκες φέτες μπανάνας και καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα. Η διπλή στρώση καραμέλας στο banoffee απογειώνει το αποτέλεσμα.

Εύκολη
1:40

4 μερίδες

10 λεπτά

1 ώρα και 30 λεπτά

banoffee - μπανοφι συνταγη

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ DULCE DE LECHE

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Εξοπλισμός

Τηγάνι

Τηγάνι

Φόρμα

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ DULCE DE LECHE

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Video

Εκτέλεση

ΒΑΣΗ

  1. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα για να ετοιμάσουμε τη βάση του banoffee.
  2. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κακάο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να βραχούν ομοιόμορφα.
  4. Απλώνουμε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενο δαχτυλίδι (22 ή 24 εκ.), πιέζοντας με κουτάλι ή τα χέρια ώστε να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.

DULCE DE LECHE

  1. Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να λιώσουν τελείως και να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  3. Αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή κρέμα καραμέλας γάλακτος με σκούρο χρώμα.
  4. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας πάνω στη βάση μπισκότου και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Στην υπόλοιπη καραμέλα προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως.
  6. Περιχύνουμε με το σοκολατένιο μείγμα τη δεύτερη στρώση, αφήνοντάς το να «μπλεχτεί» με την πρώτη.
  7. Μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε να παγώσει για 2-3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
  8. Ξεφορμάρουμε το banoffee και καλύπτουμε την επιφάνεια με φέτες μπανάνας.
  9. Γαρνίρουμε με χτυπημένη παχύρρευστη κρέμα, πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας και λίγο κακάο και σερβίρουμε.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ DULCE DE LECHE ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

  1. Αφαιρούμε τα χαρτιά από δύο κλειστές συσκευασίες ζαχαρούχου γάλακτος και τις τοποθετούμε προσεκτικά σε βαθιά κατσαρόλα. Τις καλύπτουμε πλήρως με νερό.
  2. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες και 30 λεπτά έως 3 ώρες, ανάλογα με το πόσο σκούρα και πηχτή θέλουμε την καραμέλα.
  3. Προσέχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του βρασμού να είναι τα κουτιά πάντα καλυμμένα με νερό — προσθέτουμε επιπλέον νερό αν χρειαστεί.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στο νερό και μόνο τότε ανοίγουμε τα κουτιά

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ DULCE DE LECHE ΣΤOΝ ΦΟΥΡΝΟ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα. Θα χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του μπεν μαρί.
  2. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα βαθύ ταψί με ζεστό νερό.
  3. Σε μικρό πυρίμαχο σκεύος (πυρέξ 22-24 εκ.), αδειάζουμε ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί με το νερό.
  4. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι το ζαχαρούχο να πήξει και να αποκτήσει σκούρο καραμελένιο χρώμα.
  5. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε τα υγρά στο μπεν μαρί – το νερό πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον μέχρι τη μέση του πυρέξ.
  6. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό για να διατηρείται η στάθμη σταθερή.
Απόρρητο