Μακαρονάδα με γαρίδες ζουμερές και πλούσια σάλτσα γαρίδας που θα σου μείνει αξέχαστη. Η γαριδομακαρονάδα ενισχύεται με ζωμό γαρίδας και η γεύση της...

Μακαρονάδα με γαρίδες ζουμερές και πλούσια σάλτσα γαρίδας που θα σου μείνει αξέχαστη. Η γαριδομακαρονάδα ενισχύεται με ζωμό γαρίδας και η γεύση της απογειώνεται. Στην ουσία με τα κελύφη της γαρίδας και λίγα από τα υλικά της σάλτσας, φτιάχνεις την καλύτερη γαριδομακαρονάδα που έχεις δοκιμάσει.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
331

Για τη γαριδομακαρονάδα με ζωμό γαρίδας

  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 10 ντοματίνια μακρόστενα (κομμένα στη μέση)
  • 300 γρ. τριμμένη ντομάτα
  • 50 ml ούζο
  • 300 ml ζωμό γαρίδας
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 400 γρ. linguini ή άλλο λεπτό ζυμαρικό
  • Λίγες σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο για το τελείωμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Προετοιμασία

    Καθαρίζουμε τις γαρίδες γάμπαρη από το κέλυφος και αφαιρούμε το έντερο από την ράχη.

    Αφήνουμε μερικά κεφάλια σε λίγες γαρίδες για το γαρνίρισμα του πιάτου.

    Με τα κελύφη, τα υπόλοιπα κεφάλια από τις γαρίδες και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στην σάλτσα, φτιάχνουμε πλούσιο ζωμό με γεύση θάλασσας για να ενισχύσουμε την γαριδομακαρονάδα.

    Χρησιμοποιούμε τον ζωμό γαρίδας για να ενισχύσουμε την γεύση γαρίδας στην συνταγή. Στην ουσία με αυτή την τεχνική φτιάχνεις την καλύτερη γαριδομακαρονάδα.

    Για τον ζωμό χρησιμοποιούμε τα κελύφη, λίγα κεφάλια από τις γαρίδες και ένα κομμάτι από τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην σάλτσα.

    Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κελύφη γαρίδας που καθαρίσαμε καθώς και λίγα από τα κεφάλια γαρίδας.

    Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2’ -3’, μέχρι να αλλάξουν χρώμα να καούν και να κοκκινίσουν

    Προσθέτουμε μισό κρεμμύδι, μισό καρότο, 1 σκ. σκόρδο, μισό κλωνάρι σέλερι, 1 φλούδα πράσο, 1 φλούδα φινόκιο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.

    Προσθέτουμε 2-3 ντοματίνια και αφήνουμε να ψηθούν για 1’.

    Σβήνουμε με ένα σφηνάκι κονιάκ.

    Συμπληρώνουμε 1/2 λίτρο ζεστό νερό, λίγους κόκκους πιπέρι 1 δαφνόφυλλο, λίγο θυμάρι και 2-3 κλωνάρια μαϊντανό.

    Βράζουμε τον ζωμό για 20’.

    Σουρώνουμε

    Σάλτσα για γαριδομακαρονάδα

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή ένταση.

    Σοτάρουμε τις γαρίδες γάμπαρη συνολικά και από τις δυο πλευρές για 1 – 1½ λεπτό μέχρι να κοκκινίσουν.

    Τις βγάζουμε σε πιάτο και τις σκεπάζουμε.

    Τις διατηρούμε προφυλαγμένες από αέρα για να μην στεγνώσουν.

    Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο ψιλοκομμένα.

    Σοτάρουμε για 3-4’ ανακατεύοντας χωρίς να πάρει χρώμα το κρεμμύδι.

    Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.

    Σοτάρουμε για 1-2’ ανακατεύοντας.

    Σβήνουμε με το ούζο κι ανακατεύουμε να γλασάρει η σάλτσα γαρίδας στο τηγάνι.

    Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό γαρίδας.

    Βράζουμε την σάλτσα ντομάτας για 10’ να μελώσει.

    Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Ωστόσο βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό, για 2’ λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία τους.

    Όπως είναι ζεστά τα ζυμαρικά και στάζουν, με μία τσιμπίδα, τα ρίχνουμε στην σάλτσα ντομάτας.

    Βράζουμε τα μακαρόνια 1-2´ στην σάλτσα γαρίδας, ανακατεύοντας κυκλικά με την τσιμπίδα στο κέντρο του τηγανιού.

    Στο τελευταίο λεπτό βρασμού προσθέτουμε ξανά τις μισομαγειρεμένες γαρίδες στην μακαρονάδα καθώς και όλα τα υγρά που έχουν αφήσει στο πιάτο.

    Βράζουμε για 1-2’ κι αν χρειαστεί υγρασία η γαριδομακαρονάδα, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ζωμό γαρίδας ή νερό που έβρασαν τα λιγκουίνι.

    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε την φωτιά.

    Αμέσως πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα την καλύτερη γαριδομακαρονάδα.

    Μάθε περισσότερα για τις γαρίδες που είναι από τα αγαπημένα θαλασσινά παγκοσμίως.

    Ποιά άλλη συνταγή με θαλασσινά θα φτιάξεις;

    Κάτι μαγειρεύεται