Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα καλύπτουμε με 1 φλιτζ. βραστό νερό. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να μανιτάρια να μουλιάσουν για 10 λεπτά.
- Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες, αφήνοντας ολόκληρα τα μικρά.
- Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κριθαράκι για 2 λεπτά.
- Το απλώνουμε στη συνέχεια σε ρηχό ταψί.
- Συμπληρώνουμε στο ίδιο τηγάνι λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα φρέσκα μανιτάρια με το σπασμένο σκόρδο, για 2 λεπτά.
- Δεν τα ανακατεύουμε καθόλου για να μη βγάλουν τα υγρά τους, απλά κουνάμε το τηγάνι.
- Τα απλώνουμε στο ταψί πάνω από το κριθαράκι.
- Συμπληρώνουμε στο τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 4-5 λεπτά, να ροδίσουν ελαφρά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση του σκεύους με ξύλινη κουτάλα, να καβουρντιστεί.
- Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια (κρατάμε το νερό τους) και τα βάζουμε στο ταψί.
- Ρίχνουμε το νερό τους στο τηγάνι με την ντομάτα.
- Προσθέτουμε το ζωμό των λαχανικών και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί. Ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 15 λεπτά.
- Ανακατεύουμε το φαγητό στο ταψί και σβήνουμε το φούρνο όσο το κριθαράκι είναι ακόμη ζουμερό. Aφήνουμε το γιουβέτσι μανιταριών να σταθεί μέσα στο σβηστό φούρνο για 15 λεπτά.
- Τέλος, το πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο τριμμένο αμύγδαλο και το σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ακόμη μελωμένο και ζουμερό.