Κοτόπουλο cajun

Οι συνταγές Cajun ανήκουν στην ρουστίκ κουζίνα της πολιτείας της Λουϊζιάνα της Αμερικής και μεταδόθηκε από τους μετανάστες που αναζητούσαν γεύσεις της πατρίδας τους. Τα Cajun ταιριάζουν πολύ με ρύζι αλλά και με λαχανικά.

Εύκολη
0:55

4

10 λεπτά

45 λεπτά

Κοτόπουλο cajun

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ CAJUN

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Ταψί

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ CAJUN

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ CAJUN

  1. Βάζουμε το ολόκληρο κοτόπουλο στον πάγκο εργασίας με το στήθος να ακουμπάει στον πάγκο.
  2. Κόβουμε κατά μήκος από το λαιμό μέχρι πίσω την ραχοκοκαλιά και ανοίγουμε το κοτόπουλο στα δυο. Όπως ανοίγουμε το κοτόπουλο πεταλούδα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα
  4. Βάζουμε το ανοιγμένο κοτόπουλο στον πάγκο με το στήθος προς τα εμάς να το βλέπουμε. Πιέζουμε δυνατά ακουμπώντας τις παλάμες πάνω στο στήθος ώστε να πλατύνεις το κοτόπουλο και να ανοίξει σε διάσταση.
  5. Στεγνώνουνε πολύ καλά το κοτόπουλο γύρω γύρω με απορροφητικό χαρτί.
  6. Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο το ελαιόλαδο και όλα τα υλικά της μαρινάδας.
  7. Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν πάστα.
  8. Αλείφουμε ολόγυρα το στεγνό κοτόπουλο με την μαρινάδα.
  9. Ακουμπάμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί του φούρνου.
  10. Βάζουμε επάνω το κοτόπουλο.
  11. Κόβουμε το ολόκληρο κεφάλι σκόρδο στη μέση και το ακουμπάμε στο ταψί.

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

  1. Βάζουμε το κοτόπουλο στον φούρνο.
  2. Ψήνουμε για περίπου 40-45’ μέχρι να ροδίσει καλά η πέτσα του κοτόπουλου και να ψηθεί σωστά.
  3. Κατά την διάρκεια του ψησίματος περιχύνουνε δυο τρεις φορές το κοτόπουλο με τα ζουμάκια του ταψιού.
  4. Όταν ψηθεί το κοτόπουλο το βγάζουμε από τον φούρνο
  5. Γέρνουμε το ταψί και παίρνουμε όλα τα ζουμιά. Τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα.
  6. Σκεπάζουμε το ψητό κοτόπουλο να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξουμε την σάλτσα του.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

  1. Βάζουμε την σάλτσα σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση.
  2. Ζουλάμε το ψημένο σκόρδο και παίρνουμε την πούλπα – κρέμα του σκόρδου που ψήθηκε και έχει μαλακώσει πολύ. Την ρίχνουμε στην σάλτσα και ανακατεύουμε με σύρμα. Πετάμε τις φλούδες του σκόρδου.
  3. Μόλις πάρει βράση η σάλτσα κοτόπουλου χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για 5-6´ να συμπυκνωθεί και να μειωθεί στο μισό του όγκου της.
  4. Τότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τον μαϊντανό.
  5. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε με σάλτσα Cajun και σαλάτα εποχής.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ CAJUN

  1. Αφήστε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα Cajun να μαριναριστεί στο ψυγείο για μερικές ώρες αν έχετε χρόνο.
  2. Αν έχετε θερμόμετρο ψησίματος η ένδειξη πρέπει να φτάσει στους 71 ºC
  3. Πάντα μπήγουμε την βελόνα του θερμομέτρου στο πιο χοντρό σημείο στο μπούτι φροντίζοντας να μην ακουμπάει η βελόνα του θερμομέτρου στο κόκαλο. Παίρνουμε θερμοκρασία μόνο από το ψαχνό του κοτόπουλου στο πιο χοντρό σημείο της σάρκας.
    Ο τρόπος που προετοιμάζουμε το κοτόπουλο μας δίνει την δυνατότητα να ανοίξουμε το κοτόπουλο στα δύο, όπως το κοτόπουλο πεταλούδα και έτσι να μην στεγνώσει το στήθος του κοτόπουλου από το ψήσιμο μέχρι να ψηθούν τα πιο χοντρά σημεία στα μπούτια.
  4. Ταυτόχρονα πετυχαίνουμε και την πιο τραγανή πέτσα σε κοτόπουλο φούρνου που έχεις δοκιμάσει.
  5. Ταυτόχρονα με το άνοιγμα του κοτόπουλου μειώνεται και ο χρόνος ψησίματος του ολόκληρου κοτόπουλου στο φούρνο κατά σχεδόν 30’.

Tips

  • Είναι πολύ βασικό το κοτόπουλο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν μπει στο φούρνο. Συνήθως ένα μέτριο ανοιγμένο κοτόπουλο χρειάζεται 20 με 30’ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Απόρρητο