Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Εκτέλεση
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΙΛΑΝΕΖΑ
- Βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το κοτόπουλο σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό.
- Όταν πάρει βράση ξαφρίζουμε την επιφάνεια και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά για να μαλακώσει το κοτόπουλο.
- Το βγάζουμε σε πιατέλα να κρυώσει και σουρώνουμε το ζωμό. Αφαιρούμε το περιττό λίπος από την επιφάνεια του ζωμού.
- Ψιλοκόβουμε τα καρότα.
- Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φιλέτο κοτόπουλο και να το συνοδεύσετε με αυτό το αλά κρεμ ρύζι).
- Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Στύβουμε ένα λεμόνι στο ρύζι και το στραγγίζουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.
- Προσθέτουμε το σαφράν και το ζωμό.
- Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με καπάκι, για περίπου 20 λεπτά.
- ‘Οταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και απορροφηθούν όλα τα υγρά είναι έτοιμο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά να στεγνώσει. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειο σπυρωτό ρύζι πιλάφι.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Αφήνουμε να ψηθεί για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Σιγά σιγά, και ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνουμε το ζωμό.
- Χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα και τα προσθέτουμε στη σάλτσα.
- Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας, να δέσει ελαφρά.
- Στο τέλος ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Σε μία φόρμα κάνουμε στρώσεις: πιλάφι, κοτόπουλο και λίγη κρέμα, μέχρι να γεμίσει ως επάνω.
- Πιέζουμε τα υλικά. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο καρότο.
- Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Αν θέλουμε, σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Η κλασική κότα μιλανέζα, είναι μία old fashion συνταγή της αστικής κουζίνας του 1960. Φαγητό για καλεσμένους, με απίστευτη νοστιμιά και όλη την αρχοντιά της παλιάς αστικής κουζίνας.
- Το μπουκέτο μυρωδικών είναι απαραίτητο σε όλους τους ζωμούς. Κι επειδή εδώ στην ουσία βράζουμε ένα ζωμό κότας, ετοιμάζουμε το μπουκέτο μυρωδικών ή “Bouquet garni ” με 1 κομμάτι φύλλο από πράσο, 1 δαφνόφυλλο, 4-5 κόκκους πιπέρι, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι και 2-3 κλωνάρια μαϊντανό.
- Όλα τα υλικά τα βάζουμε μέσα στο φύλλο πράσου και δένουμε με σπάγκο μαγειρικής σε πακετάκι.
- Ή όλα μαζί τα βάζουμε σε τουλπάνι, το δένουμε και το ρίχνουμε στο ζωμό.
- Ξαφρίζουμε το ζωμό την ώρα που βράζει το κοτόπουλο.
- Είναι απαραίτητες οι στρώσεις των υλικών, με ενδιάμεσες στρώσεις κρέμα από το κοτόπουλο, ώστε να δέσουν τα υλικά στην φόρμα και πάρει ομοιόμορφο σχήμα το φαγητό όταν θα ξεφορμάρουμε.
- Για να μην κάνει αντιαισθητική πέτσα η κρέμα μέχρι να τη σερβίρετε, μπορείτε να ακουμπήσετε ένα κομμάτι μεμβράνη κουζίνας στην επιφάνεια της. Η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται στην κρέμα. Έτσι θα παραμείνει λεία και βελούδινη.
- Τα αυγά μπορείτε να τα παραλείψετε καθώς και την κρέμα.
- Είναι πολύ βασικό το κοτόπουλο μιλανέζα να σερβιριστεί ζεστό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Διαβάστε επίσης, όλα τα μυστικά και τις σωστές τεχνικές για να δένετε σωστά τις σάλτσες σας.