Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Πρώτα κόβουμε τα πράσα στη μέση κατά μήκος και μετά σε κομμάτια 4 εκ.
- Έπειτα κόβουμε σε λεπτές φέτες τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και την κολοκύθα. Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο ταψί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο σε φέτες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
- Ψήνουμε τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε ελαφρά τα ψημένα λαχανικά με τα υγρά του ταψιού.
- Σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας το μπέικον για λίγα λεπτά, να ροδίσει ομοιόμορφα. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
ΚΡΕΜΑ
- Λιώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με σύρμα για 1-2 λεπτά, να ψηθεί, και αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να διαλυθεί τελείως το αλεύρι. Ενσωματώνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας.
- Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην εστία και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ελαφρώς σε χαμηλή ένταση, ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
- Αποσύρουμε τη ρευστή κρέμα από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε το τυρί κρέμα, τους κρόκους τα 3/4 της παρμεζάνας και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, να ομογενοποιηθούν.
ΤΑΨΙ
- Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος βάζουμε μια γεμάτη κουτάλα κρέμα και στρώνουμε 4 λαζάνια.
- Κάνουμε μια στρώση με ψητά λαχανικά, πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και λίγο ψιλοκομμένο μπέικον.
- Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τις στρώσεις λαζάνια, λαχανικά, κρέμα και γραβιέρα, ολοκληρώνοντας με μια παχιά στρώση κρέμας. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στη μεσαία σχάρα, για 35 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τα λαζάνια με ψητά λαχανικά στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
- Το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε.