Μοσχάρι κοκκινιστό

Μοσχάρι κοκκινιστό με πλούσια σάλτσα, μαγειρεμένο αργά για τέλεια γεύση και σερβιρισμένο με μακαρόνια.

Εύκολη
2:20

4 - 5 μερίδες

20 λεπτά

2 ώρες

μοσχαρι κοκκινιστο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Video

Εκτέλεση

  1. Στεγνώνουμε πολύ καλά το μοσχαράκι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να μην έχει καθόλου υγρασία πάνω του.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι σε πολύ μικρά κομμάτια.
  3. Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα ανακατεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
  4. Με ένα μυτερό μαχαίρι, ανοίγουμε κατά τόπους στην επιφάνεια του κρέατος τρύπες όπου μπήγουμε τα σκόρδα.
  5. Δένουμε το κρέας με σπάγκο μαγειρικής.
  6. Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε πολύ καλά το κρέας από όλες τις πλευρές για περίπου 7-8 λεπτά.
  7. Το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας.
  9. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας και σβήνουμε με το κρασί.
  10. Μόλις εξατμιστεί σχεδόν το αλκοόλ, επαναφέρουμε στο σκεύος το κρέας με όλα τα υγρά που έχει βγάλει στην πιατέλα.
  11. Λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ τις αποφλοιωμένες ντομάτες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  12. Αφήνουμε να πάρει βράση η σάλτσα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και συμπληρώνουμε το ζεστό νερό (ή ζωμό).
  13. Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι.
  14. Σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας, σχεδόν να λιώνει με το πιρούνι, και να πυκνώσει η σάλτσα, για περίπου 2 ώρες.
  15. Όταν μαλακώσει το μοσχάρι, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το αφήνουμε μέσα στη σάλτσα του, να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά επιπλέον και να ρουφήξει σάλτσα.
  16. Ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  17. Προς το τέλος του μαγειρέματος, δένουμε στο τουλπάνι τα γαρίφαλα και την κανέλα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να δώσουν στο φαγητό όλα τα γλυκά τους αρώματα. Κατόπιν αφαιρούμε τα μπαχαρικά και διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό το φαγητό μέχρι το σερβίρισμα.

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

  1. Παράλληλα, βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  2. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το μοσχαράκι.
  3. Τα ανακατεύουμε να κοκκινίσουν και να ντυθούν με τη μελωμένη σάλτσα.
  4. Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως, πασπαλίζοντας με ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι.

Tips

  • Αφήστε το κρέας να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγειρέψετε, ώστε να ροδίσει σωστά και να μην βράσει μέσα στα υγρά του.
  • Στεγνώστε πολύ καλά το κρέας πριν το βάλετε στην κατσαρόλα.
  • Χρησιμοποιήστε κατσαρόλα πλασοτέ με χοντρή βάση και λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για καλύτερο ρόδισμα.
  • Μαγειρέψτε το κρέας σε μικρές δόσεις, για να διατηρείται η θερμοκρασία και να σχηματιστεί ωραία κρούστα.
  • Με το σωστό ρόδισμα κλειδώνουν οι χυμοί και η νοστιμιά του κρέατος.
  • Μετά το ρόδισμα, σβήστε με κρασί ή ζωμό και τρίψτε τη βάση της κατσαρόλας, για να διαλυθούν οι καραμελωμένοι χυμοί και να δώσουν βάθος στη σάλτσα.
  • Κρεμμύδι, καρότο και σέλερι ψιλοκομμένα στο σοτάρισμα δίνουν πλούσια γεύση και άρωμα.
  • Προσθέστε λίγη πελτέ ντομάτας για να δέσει και να ενισχύσει το καλοκαιρινό άρωμα του κοκκινιστού.
  • Πρέπει να μαγειρευτεί το κρέας σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες, ώστε να μαλακώσουν οι συνδετικοί ιστοί και το κρέας να γίνει τρυφερό και να λιώνει στο στόμα. Είναι βασικό να σιγοβράζει το κοκκινιστό σκεπασμένο για να μην εξατμίζονται τα υγρά της σάλτσας και να γίνει μαλακό και λουκούμι.
  • Ιδανικά χρησιμοποιήστε χτένι, γιατί είναι πλούσιο σε ενδομυϊκό λίπος και αυτό θα βοηθήσει στο να λιπαίνεται το κρέας κατά την διάρκεια του βρασμού. Σαν αποτέλεσμα θα έχετε το πιο μαλακό και τρυφερό φαγητό.
Απόρρητο