Πάστα αμυγδάλου

Η εύκολη πάστα αμυγδάλου με σαβαγιάρ είναι ένα κλασικό γλυκό ψυγείου, με απαλή κρέμα και άρωμα λικέρ πικραμύγδαλου. Εντυπωσιακή στην εμφάνιση αλλά απλή στην παρασκευή, είναι ιδανική για γιορτές και τραπεζώματα.

Εύκολη
1:20

10 μερίδες

1 ώρα και 10 λεπτά

10 λεπτά

παστα αμυγδαλου

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Εκτέλεση

  1. Κρατάμε 1 φλιτζ. γάλα από τη συνολική ποσότητα (1 λίτρο) και ρίχνουμε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα με το αλεσμένο αμύγδαλο και τη ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και να αρχίσει το αμύγδαλο να βγάζει τα αρώματά του.
  3. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  4. Ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι να δέσει, για 7 λεπτά περίπου.
  5. Μόλις πήξει, την αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε το λικέρ πικραμύγδαλο και το βούτυρο και ανακατεύουμε, να ομογενοποιηθούν πλήρως.
  6. Απλώνουμε την κρέμα σε ρηχό ταψί, την καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως στον πάγκο της κουζίνας. Στη συνέχεια, την παγώνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  7. Όταν σφίξει και σταθεροποιηθεί, την αδειάζουμε σε μπολ ανάδευσης και με ένα σύρμα την ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει βελούδινη υφή.
  8. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με το μίξερ χειρός για 1½ λεπτό, μέχρι να σχηματίζονται κορυφές που στέκονται, και μετά την ενσωματώνουμε στην κρέμα αμυγδάλου αναδιπλώνοντας απαλά με μια μαλακή σπάτουλα.
  9. Τοποθετούμε ένα τετράγωνο τσέρκι σε επίπεδη επιφάνεια.
  10. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα (250 ml) με το λικέρ και βουτάμε στο μείγμα τα σαβαγιάρ, ένα ένα, να βραχούν ελαφρά.
  11. Κάνουμε μια στρώση σαβαγιάρ μέσα στο τσέρκι, βάζοντας κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να μην υπάρχουν κενά.
  12. Καλύπτουμε με τη μισή κρέμα αμυγδάλου απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
  13. Επαναλαμβάνουμε μια στρώση σαβαγιάρ και ολοκληρώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα αμυγδάλου.
  14. Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, να σταθεροποιηθεί. Στη συνέχεια, αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι.
  15. Βάζουμε τη σαντιγί σε κορνέ με χοντρή μύτη-αστέρι και γαρνίρουμε όμορφα το γλυκό.
  16. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια –και τα πλαϊνά– με καβουρντισμένο αμύγδαλο φιλέ.
  17. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μακρόστενες πάστες και σερβίρουμε.

Tips

  • Κάθε φορά που κόβουμε κομμάτια από το γλυκό, βυθίζουμε το μαχαίρι σε καυτό νερό και στη συνέχεια το στεγνώνουμε με πετσέτα προτού κόψουμε το επόμενο.
    Έτσι οι πάστες θα κοπούν ομοιόμορφα και δεν θα λερωθούν από την κρέμα.
  • Το γλυκό γίνεται ακόμα καλύτερο αν μείνει στο ψυγείο μία νύχτα.
Απόρρητο